Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Samsom voor Nederlanders politicus van het jaar

16-12-2012 11:00

In de peiling van deze week wordt -met een ruime voorsprong op de rest- als politicus van het jaar 2012 Diederik Samsom aangewezen. Hij wint met name doordat hij ook bij kiezers van andere partijen dan de PvdA hoog eindigt. Alleen kiezers van de PVV noemen vrijwel alleen Geert Wilders. Qua zetelverdeling vertoont de peiling geen verschil met die van de vorige week, de positie van de twee regeringspartijen blijft erg zwak, waarbij die van de VVD het zwakst is. Zij staan op negentien zetels verlies ten opzichte van de verkiezingen de verkiezingen.


 

Eigen kiezers waarderen VVD matig
Ook op een andere manier blijkt dat de VVD erg zwak staat. Aan de respondenten is namelijk gevraagd om alle partijen uit de Tweede Kamer te beoordelen met een rapportcijfer. Hieronder de samenvatting van die uitslagen.


 

We zien dat de VVD niet alleen op de zesde plaats komt (gelijk met 50PLUS), maar dat de eigen kiezers deze partij maar een 5,5 geven. Bij de andere partijen is dat duidelijk hoger. De hoogste score heeft de PVV bij haar eigen kiezers (8,2), maar bij de andere kiezers scoort de PVV het laagst (57 procent scoort een 3 of lager).

Referendum als er meer soevereiniteit moet worden overgedragen
Op de vraag of er een referendum dient te komen als er meer souvereiniteit van Nederland naar Europa wordt overgedragen reageert 64 procent positief. Kiezers van PVV en SP reageren hierop het positiefst, alleen kiezers van D66 zijn er in meerderheid op tegen.

Een volledig overzicht van de resultaten van deze week is hier (pdf) te vinden.