Sport

De comeback van Rangers FC

17-12-2012 16:00

Deze week bestaat de Schotse grootmacht Rangers FC 140 jaar. De club had deze verjaring liever op een andere manier gevierd dan met een 4-2 zege op het onbekende Montrose FC. Sinds de start van dit seizen komen de Rangers uit op het vierde (!) niveau van Schotland. 

Doorstart
Op 14 juni 2012, de dag waarop voetbalminnend Nederland met een kater in bed ligt na het ruime verlies tegen Duitsland op het EK, wordt bekend dat Glasgow Rangers failliet is. Het nieuws komt niet onverwacht. Al tijden gaat het financieel belabberd met de club, die maar liefst 54 keer kampioen van Schotland werd. Het doek is nu definitief gevallen voor de Rangers, die een doorstart zullen maken onder de naam Rangers FC. Het plan is de club ‘gewoon’ te laten starten in de Schotse Premier League, maar bij een stemming is het merendeel van de Schotse clubs tegen dit plan. De clubs – lees: aasgieren – ruiken hun kans nu zij na een decennialange tweestrijd tussen Celtic en de Rangers plotseling mogen vechten om plek twee, in plaats van om plek drie. Dat dit ten koste gaat van een club met een 140-jarige, rijke historie deert die clubs niet. Dit besluit zorgt ervoor dat de Rangers zullen moeten beginnen in de Third Division, het vierde niveau van Schotland.

Geen Old Firm
Door deze beslissing zal één van de mooiste derby’s ter wereld de komende tijd niet meer te zien zijn. The Old Firm kan voor een paar jaar de ijskast in. Waar Glasgow voorheen vier keer per jaar uitliep voor deze klassieker, zal het nu stil worden in de Schotse hoofdstad. Geen kolkende tribunes, geen in het blauw en groenwit uitgedoste supporters. Drie jaar lang zal deze onderlinge haat niet op het veld bevochten worden.

Zonder de Rangers staat de winnaar van de Premier League al voor de start van het seizoen vast. Celtic kan beginnen aan een inhaalslag op het gebied van gewonnen landstitels. De Rangers zijn voorlopig nog wel recordhouder met 54 titels, Celtic volgt met 43. De vraag is nu of de Rangers in staat zijn terug te keren aan de nationale top. De club heeft afscheid genomen van enkele grootverdieners en probeert nu met een minimaal budget en een jonge ploeg de weg omhoog te vinden. Volgens verwachting staat de ploeg nu bovenaan in de Third Division, zoals het Schotse vierde niveau heet.

De supporters
Onmisbaar zijn daarbij de supporters, die de ploeg ook in deze zeer zware tijden door dik en dun steunen. Of de ploeg nu thuis of uit speelt, de fans zijn massaal aanwezig. Wanneer de Rangers op bezoek komen, moet de thuisspelende club zelfs voor extra (zit)plekken zorgen om de supporters van The Light Blues onderdak te kunnen bieden. Ik zie het in Nederland niet zo snel gebeuren.

Bij een thuiswedstrijd werd in het begin van dit seizoen zelfs een wereldrecord gevestigd: nog nooit zaten er 49.112 toeschouwers op de tribune bij een wedstrijd op het vierde niveau. Tegen Stirling Albion, vorige week, waren er zelfs meer toeschouwers aanwezig in het Ibrox Stadium dan in het Etihad Stadium, waar op dat moment de Manchester Derby werd gespeeld.

Met ongelooflijk veel liefde en passie voor de club steunen de fans hun lads in deze zware tijden. Ze zullen bovendien de prestaties in de Schotse FA Cup met grote belangstelling volgen. Dit toernooi is dit jaar de enige kans op een prijs van naam en hoe mooi zou het zijn als de ploeg deze prijs pakt, ten koste van aartsrivaal Celtic. Beide ploegen kwamen door de eerste ronde heen en strijden nog voor deze beker. De supporters van de Rangers mogen weer voorzichtig dromen van een Old Firm.