Politiek

NRA vindt twittervuur gevaarlijk

17-12-2012 14:34

Het handboek ‘crisishandhaving’ bij de National Rifle Association (NRA) is niet zo complex als men van een organisatie die vaak onder vuur ligt (HA!) zou denken. Er lijkt geeneens een handboek te bestaan, misschien enkel een post-it met daarop de uitspraak van Charles de Gaulle: ‘silence is the ultimate weapon of power’. Het twitteracount van de miljardenorganisatie, met als wallpaper amendement II van de grondwet over het recht om vuurwapens te dragen, gooit er normaal gesproken zo’n 3 à 4 tweets per dag uit. Het blijft na nationale, wapen-gerelateerde rampen echter altijd doodstil.

20 juli:  Aurora, Colorado schietpartij in bioscoop: 10 dagen twitterstilte

5 juli:  Oak Creek, Wisconsin schietpartij bij Sikh Temple: 2 dagen twitterstilte

11 december Oregon, Portland: 2 dagen twitterstilte

 

14 december: schietpartij Sandy Hook Elementary School: 3 dagen (tot nu toe) twitterstilte

#thanksforbeingafriend

Ook de Facebook pagina van de organisatie is verwijderd. Dit enkele dagen na een enthousiast bericht over de 1,7 miljoen likes, en een vriendelijk bedankje voor de steun van alle Facebook-vrienden.

Veranderend geluid

De tactiek van de NRA blijkt echter minder effectief als voorheen. Na iedere schietpartij klinkt de roep om de ruime verspreiding van wapens in de Verenigde Staten te beteugelen. Meestal tevergeefs. Het recht om wapens te bezitten en te dragen zit diep geworteld in de Amerikaanse cultuur. Het geluid van de tegenstanders klinkt echter wel steeds luider. Dianne Feinstein, senator in Californië, kondigde gisteren aan dat zij op de eerste dag dat het Congres in nieuwe samenstelling bijeen is een wetsvoorstel in zal dienen voor een verbod op semi-automatische aanvalsgeweren. Ook Michael Bloomberg liet van zich horen; hij stelde dat het verzekeren van Obama’s tweede termijn bewijst dat de macht van de NRA om politieke carrières te vernietigen een mythe is.

De NRA verscheen afgelopen dagen in geen enkele talkshow of nieuwsprogramma. Dit omdat ‘de details over de schietpartij’ nog niet bekend waren.