ThePostOnline

Sexy foto’s zijn het nieuwe feminisme

17-12-2012 18:03

Kan een sexy foto niet juist heel feministisch zijn?

Telkens als vrouwen in reclames op billboards en televisie weinig kleren dragen, is de reflex om te roepen hoe vrouwonvriendelijk zulke beeldvorming wel niet is. Uitdagende foto’s van schaars geklede vrouwen worden steeds gezien als de huidige vorm van onderdrukking van de vrouw, die zo immers gereduceerd wordt tot lustobject.

BH’s verbranden
Maar is het niet the other way around? Kan een sexy foto niet heel feministisch zijn? Doutzen Kroes die in sexy lingerie als powerwoman op het Victoria’s Secret podium staat, toegejuicht als ware ze koningin van de wereld, is dat niet juist de voltooiing van het feministische doel? Vrouwen die onafhankelijk zijn en op eigen kracht rijk worden. Vrouwen die veel fans en ook veel invloed kunnen hebben, dat is toch de kern van het feminisme? Dat vrouwen zo’n sterke positie net zo goed moeten kunnen bereiken als mannen?

De Dolle Mina’s die demonstratief hun BH’s verbrandden, deden dat toch om recht op zelfbeschikking te eisen? Om baas in eigen buik te mogen zijn, en zelf te beslissen wat voor kleren je aantrekt. As modellen er tegenwoordig vrijwillig voor kiezen om op een podium in lingerie te showen hoe mooi ze zijn, valt dat dan niet net zo goed onder het recht om zelf te bepalen wat je met je lichaam doet?

Extreem vrouwvriendelijk
Dat er foto’s van brutale halfblote meisjes in bushokjes hangen, dat vrouwen overal uitdagend en sexy zichtbaar zijn, is bovendien toch de ultieme conclusie van de strijd om vrouwen meer rechten te geven dan het aanrecht? Hoe vrouwonvriendelijk is het wel niet, om een foto af te keuren omdat er een naar jouw mening al te blote vrouw op staat? Dat mooie vrouwenlichamen bewonderd en aanbeden worden, is toch juist extreem vrouwvriendelijk?

Het gevaar zit ‘m erin dat vrouwen niet serieus genomen worden als je ze alleen nog maar op hun uiterlijk beoordeelt, zo zeggen de feministen. Maar als Doutzen een politieke uitspraak de wereld in tweet, heeft heel twitter daar meteen een mening over. Het is dus niet zo dat ze niet serieus genomen wordt omdat ze slechts bekend is vanwege haar oppervlakkige schoonheid, men neemt haar mening juist veel serieuzer!

Aanbidding van het vrouwelijke lichaam
De zichtbaarheid van vrouwen en de aanbidding van het vrouwelijk lichaam, draagt alleen maar bij aan de emancipatie van vrouwen in de maatschappij. In landen waar vrouwen niet zichtbaar mogen zijn, krijgen ze veel minder respect en zijn ze minder vrij. De schaars geklede modellen van Victoria’s Secret staan symbool voor de vrijheden die vrouwen in dit deel van de wereld genieten.

Om gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen te bereiken, hoef je als vrouw niet te doen alsof je een man bent. Een vrouw op naaldhakken en in een mantelpak straalt autoriteit uit, net zoals een man in pak dat doet. Je kunt je vrouwelijkheid aanwenden om respect te verwerven.

Natuurlijk is het oneerlijk dat modellen altijd lang en dun moeten zijn. En dat we voornamelijk mooie vrouwen in reclames afbeelden. Maar dat is niet onvriendelijk voor vrouwen, alleen voor lelijke vrouwen. Bovendien geldt dat ook voor mooie mannen. Dat onze maatschappij nu eenmaal een bepaald schoonheidsideaal kent, heeft niets met feminisme en emancipatie te maken.