Weekend Wrap-Up: Week 50

17-12-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze maandag vooral aandacht voor een Nederlandse primeur. En een hoop Nederlands eremetaal.

Alpineprimeur
Zolang het project van Thijs Zonneveld niet doorgaat hebben we in Nederland geen berg. Ja, de Vaalserberg, maar dat is een puistje. Als daar sneeuw op ligt kan je op ski’s of een snowboard niet echt snelheid maken. Daarom waren de prestaties van Nicoline van Sauerbreij ook zo knap. Alles opofferen, met de hele familie in een camper de bergen langs. Met de hoogste trede in Salt Lake City als beloning.

Marvin van Heek heeft een ander verhaal. Hij is geboren en opgegroeid in Frankrijk (een land met bergen) en koos pas een jaartje geleden voor Nederland. Dit weekend behaalde hij de achtste plek bij een wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Val Gardena. Nooit eerder haalde een Nederlander een top-tien klassering. Nu waren er verzachtende omstandigheden, Marvin profiteerde van betere weersomstandigheden en de afdaling werd ingekort. Maar laten we niet op alle slakken zout leggen en de achtste plek van onze 21-jarige landgenoot toejuichen.

Schaatsmetaal
De schaatsers zijn in Harbin geland. De sprinters dan. En er werd maar weer eens duidelijk dat de Nederlanders op de korte afstanden het alleenrecht niet hebben. Jan Smeekens won de kortste afstand dan wel, maar voor de rest mochten de Nederlanders blij zijn als ze een ereplek behaalden. Maar misschien houden ze zich in dit pre-Olympisch jaar, om over een jaartje in Sotsji te pieken.

CC-foto: Skistar Trysil