ThePostOnline

Winsten op Wall Street

17-12-2012 18:37

WASHINGTON (ANP) – De beurzen op Wall Street boekten maandag wat winst. De handel staat in het teken van de voortslepende begrotingsonderhandelingen in Washington en beleggers leken optimistisch dat er voor het einde van het jaar toch een akkoord zou worden bereikt.

Republikeinen toonden zich het afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Maandag spraken de Amerikaanse president Barack Obama en de Republikein John Boehner opnieuw kort met elkaar.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 13.214 punten. De S&P 500-index stond 1 procent hoger op 1427 punten en de Nasdaq kreeg er eveneens 1 procent bij tot 3001 punten.

Beleggers lieten zich niet van de kaart brengen door macro-economisch nieuws. Voorbeurs bleek dat de bedrijvigheid van de industrie in de regio rond New York in december sterker dan verwacht is afgenomen. De zogeheten Empire State-index zakte deze maand van min 5,22 naar min 8. Economen voorspelden gemiddeld een verbetering tot min 1.

Verzekeraar AIG was een opvallende stijger met een winst van zo'n 3 procent. AIG kondige aan zijn belang in AIA Groep te verkopen.

Apple zakte in de voorbeurshandel in de Verenigde Staten tot onder de 500 dollar per aandeel, de eerste keer sinds februari dat detechnologieproducent onder dit niveau uitkomt. Het aandeel stond onder druk door een adviesverlaging van Citigroup. Maar in demiddaghandel stond het aandeel weer ruim boven die grens en noteerde 1,1 procent hoger op 514 dollar. Overigens stond bij de lancering van de iPhone 5 op 21 september de koers nog boven de 700 dollar.

Softwarebedrijf Compuware stond ruim 13 procent in de plus op 10,77 dollar nadat bekend was geworden dat Elliott Management voor 2,3 miljard dollar alle aandelen van Compuware in handen wil krijgen. Elliott biedt 11 dollar per aandeel Compuware.

Donderdag zullen de groeicijfers van de Amerikaanse economie bekend worden gemaakt. Aan het bedrijvenfront zullen onder meer softwarebedrijf Oracle, koeriersbedrijf FedEx en sportkledingfabrikant Nike deze week hun kwartaalresultaten publiceren.

De euro was maandag 1,3165 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 87,45 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.