Politiek

Van Reygate raakt nu ook het kabinet

18-12-2012 16:45

Frans WeekersRegeringspartijen PvdA en VVD sputterden nog wat tegen maar staatssecretaris van Financiën Frans Weekers én premier Mark Rutte moeten toch echt samen naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven over de banden tussen Weekers en de gevallen partijgenoot Jos van Rey. De integriteit van Weekers is ‘in het geding’ volgens GroenLinks en D66.

Het kabinet Rutte-Asscher heeft steeds vaker te maken met integriteitsvraagstukken. Het eerste slachtoffer was PvdA-staatssecretaris Co Verdaas die moest opstappen vanwege declaratiefraude. Maar de oppositie richt ook haar pijlen op top-adviseurs van verschillende ministeries. Met weinig succes tot nu toe. De prominente VVD’er Henry Meijdam mag ondanks ‘de schijn van belangenverstrengeling’ verkeersminister Schultz-Van Haegen blijven adviseren, hetzelfde geldt voor VVD-senator Heleen Dupuis en Edith Schippers van Volksgezondheid.

Belastingperikelen Van Rey
En nu wil de Kamer dus opheldering over de banden tussen Weekers en Van Rey. Volgens Weekers is er weinig aan de hand. Hij heeft toegeven een brief van Van Rey over zijn belastingperikelen te hebben gekregen maar deze zonder eigen betrokkenheid binnen het ministerie te hebben doorgestuurd. “Ik heb een lid van het managementteam van de Belastingdienst gevraagd om deze brief te behandelen, conform de gebruikelijke gang van zaken binnen het Ministerie. Er bestaat een vaste procedure voor behandelingen van dit type correspondentie. De Staatssecretaris houdt zich niet bezig met concrete casusposities. Deze ambtenaar heeft vervolgens een mondeling onderhoud met de heer Van Rey gehad”, schreef Weekers maandag aan de Tweede Kamer.

Belastingkantoren Limburg en het billboard
Ook wil de Kamer opheldering voor de verhuizing van belastingkantoren in Limburg, de politieke thuisbasis van Weekers en Van Rey. Volgens Weekers is de uiteindelijke besluitvorming tot stand gekomen in overleg  met alle betrokkenen. Wat overblijft is het befaamde billboard dat Van Rey voor Weekers financierde tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. En daar zit een addertje onder het gras. Weekers ontkende eerst te weten dat de reclamezuil door Van Rey was gefinancierd, vervolgens moest hij daar op terugkomen.

De kwestie Van Rey breidt zich uit als een olievlek. Bleef deze beperkt tot de provincie Limburg, alras naderde deze de VVD-Kamerfractie. En nu is de top van het landsbestuur bereikt.