ThePostOnline

‘Guns don’t kill, people do!’

19-12-2012 17:00

Wapens: door vele gehaat en verafschuwd, anderen omarmen juist wapens en zien het hebben daarvan als een onderdeel van de vrijheid van het individu. Voor beiden valt natuurlijk iets te zeggen. Maar dat er vele conflicten met een wapen worden uitgevochten, omdat praten niet meer werkt, is een feit.

In Amerika is na ieder schietincident het wapenbezit weer punt van discussie. Zo ook na de verschrikkelijke gebeurtenis in het stadje Newtown. Nou, eigenlijk staat het wapengebruik in Amerika vooral elders ter discussie. De Amerikanen zelf hoeven daar niet lang over na te denken. Sterker nog, na een dergelijke schietpartij stijgt de wapenverkoop juist. Het grondwetsartikel luidt immers:

“Waar een goed georganiseerde militia noodzakelijk is voor de veiligheid van een vrij land kan er geen inbreuk worden gemaakt op het recht van de bevolking om wapens te hebben en te dragen.”

Wat betekent dat iedereen een wapen mag dragen. Dat geeft niemand de vrijbrief om deze dan ook maar te gebruiken. U begrijpt echter dat het één, een logisch gevolg is van het ander.

Wapenlobby
Een ‘incident’ is het niet meer te noemen. De afgelopen dertig jaar hebben zeker 32 grote schietpartijen in Amerika slachtoffers gekost; gemiddeld 4 per schietpartij. De Amerikanen hebben bij elkaar zo’n 270 miljoen wapens in particulier bezit. Daarmee is de VS het land met het hoogste wapenbezit per inwoner in de hele wereld.

The National Rifle Association, afgekort NRA, is de grootste wapenlobby ter wereld. Maar zelfs zij hebben geen weerwoord voor het feit dat er door het legaal verkrijgen van wapens kinderen in een school vermoord zijn. Bij deze verschrikkelijke schietpartij vonden 20 kinderen en 7 volwassen de dood. De vermoedelijke dader: een 20 jarige jongen, Adam Lanza.

Sinds het ‘incident’ heeft de NRA geen enkele uitlating gedaan op het door hen doorgaans zo geliefde social media. Enkele dagen geleden was deze vereniging nog lyrisch over het feit dat men 1,7 miljoen vriendjes op Facebook had, nu staat diezelfde pagina op zwart. Ook Twitter wordt niet meer bijgewerkt sindsdien. De pro-wapenbezitters claimen echter wel, dat deze tragedie voorkomen had kunnen worden als docenten en medewerkers van scholen een wapen mogen dragen.

Je eigen veiligheid
Hoe kan dit? Deze schietpartij is namelijk geen op zichzelf staande gebeurtenis meer. De mooiste uitspraak is: “Guns don’t kill, people do.” Helemaal waar natuurlijk, maar tegelijkertijd de grootst mogelijke onzin. Op het moment dat een man, dan wel vrouw, een semi-automatisch wapen kan kopen, moet u niet gek opkijken als deze het wapen tegen anderen gaat gebruiken. Zeker niet als er een psychisch probleem aan ten grondslag ligt. Tristan van der Vlis had immers ook psychische problemen. Ons land sprak dan ook schande over het verschaffen van een wapenvergunning.

De vraag is: is het de schuld van de vrijheid om wapens te dragen, of maakt het geen verschil? Hier in Nederland worden immers ook jaarlijks mensen van het leven beroofd door toedoen van vuurwapens. Ligt het dan niet toch aan de (mis)gebruiker, en moeten we dus allemaal maar toegang tot een wapen hebben? Zo is Defense Distributed er ook niet vies van om je eigen wapen in de toekomst te mogen printen. Het is immers voor je eigen veiligheid. Een lastig dilemma. Werkt het criminaliteit in de hand? Of wordt de wereld er een stukje veiliger van? Obama wees er in zijn speech op, inclusief bijpassende krokodillentranen, dat er nu iets moet veranderen. Maar of dat in wapenbeminnend Amerika ooit geslikt gaat worden, is nog maar te bezien.