Politiek

Uw portemonnee per 1 januari 2013

19-12-2012 13:06

Gisteravond gaf Diederik Samsom in Pauw & Witteman toe: dit regeerakkoord is eigenlijk ook wel heel erg vervelend. Maar wat is er dan zo vervelend, Diederik? DeJaap geeft een overzicht van alle maatregelen die per 1 januari ingaan en die u in uw portemonnee zal voelen. 

Onderstaande maatregelen kunnen zowel positief als negatief voor u uitvallen. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw situatie: rookt u wel of niet, bent u huizenbezitter of van plan om dit te worden, zit u in de bijstand, student of bent u één van onze strijdkrachten? Dan voelt u de volgende maatregelen waarschijnlijk in uw portemonnee.

1. Arbeid gaat lonen

Hoera, hoezee: arbeid gaat weer lonen! De bijstand gaat omlaag, onder meer door de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting. De koopkracht van bijstandgerechtigden daalt dan ook het komende jaar.

2. Drank en tabak wordt duurder

Een pakje sigaretten wordt 35 cent duurder en daardoor wordt een pakje sigaretten met 76,5% belast. Bier wordt 10% meer belast, wijn +15% en andere alcoholhoudende dranken met een additionele 6%.  Pluspunt: Roken wordt zóóóóó de staatsschuld aflossen, want elke sigaret bestaat voor meer dan driekwart uit belasting.

3. Woningmarkt wordt hervormd

Huren én kopen wordt hervormd. Lees hier alles over de maatregelen voor hypotheken, zoals het verplicht aflossen van de hypotheek. Verhuurders van woningen moeten per 1 januari een belasting van 0,0014% betalen over de WOZ-waarde van de verhuurde woning.

4. Ambtenaren: nullijn of ontslag

Ook dit kabinet moet bezuinigen en ontziet ook niet haarzelf, de overheid. Er zullen dus ambtenaren ontslagen worden, vooral Defensie. Voor ambtenaren geldt in 2013 de nullijn, waar de bonden niet erg tevreden over zijn.

5.  Studentje pesten

De langstudeerboete is van de baan, maar er wordt per 1 januari wel 2 jaar gekort op de OV-studentenkaart. Het levert de overheid relatief weinig op, dus noemt studentenlobbyclub ISO deze maatregel  ‘studentje pesten’. 

6. Belastingen

De assurantiebelasting (de belasting over verzekeringen) is de belasting die het meest stijgt: van 9,7% naar 21%. Ook wordt de heffingsrente gewijzigd in belastingrente. U leest er hier en hier alles over.

7. Automobilistje pesten gaat niet door, boer wel

Het plan om mensen die voor hun werk moeten reizen te pesten, gaat niet door; de aftrek voor woon-werkverkeer blijft bestaan. Rode diesel zal even zwaar belast worden als gewone diesel, al wordt deze diesel slechts door tractors en bepaalde schepen gebruikt – de agrariër wordt dus geraakt.

8. Gezondheidszorg

U ontvangt per 1 januari 2013 geen door uw werkgever ingehouden bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Bepaalde behandelingen en diensten worden overigens uitgesloten van aftrek voor specifieke zorgkosten, zoals behandelingen die de vruchtbaarheid van de vrouw proberen te bevorderen.

9. AOW

Ondanks de lobby van babyboomend Nederland in de vorm van de 50-PoenPartij, gaat de AOW leeftijd per 1 januari 2013 met één maand omhoog. Om vervolgens te blijven stijgen, tot de AOW-leeftijd in elk geval op 67 jaar komt te liggen.

10. Subsidie?

Ook zo dol op subsidie voor uw kind, kinderopvang, zorg of huur? Lees deze site er nog even op na, want er wordt in elk budget gesneden.