Bladen

Kerstbijlages: Stop met ironie (en een kerstgroet van Rihanna)

23-12-2012 13:10

En Miles Davis creëerde Europa
Beste kerstinterview is die in De Volkskrant met EU-voorzitter Barosso. De pragmatische Portugees blijkt een kunstliefhebber te zijn die het EU-project als een artistiek product ziet. Miles Davis en Charlie Haden zorgden voor vrijheidsidealen in dictatoriaal Portugal. Het eenwordingsproces vergelijkt hij met free-jazz van Ornette Coleman. ‘Het begint met chaos, compleet met non-melodische geluiden, maar op het eind is er die prachtige verrassende contra-intuïtieve harmonie. The Shape of Jazz of Come was Colemans beroemdste plaat. De EU kan de Shape of the World to Come worden.’

Stop eens met Verhagen-bashen!

Tja, als je terugleest hoe al die Wilders-haters zich gedroegen tijdens de kabinetsformatie, dan krijg je bijkans sympathie voor ‘de rat’ van het CDA. Verhagen stelde Wilders-tegenstanders in gelegenheid om ‘nee’ te zeggen tegen het PVV-akkoord. Maar de latere boe-roepers zeiden allemaal okay, ja doe maar. Totdat het kabinet er bijna was. Toen steigerde iedereen. Wie is er dan een rat? (Volkskrant)

Immer vrolijk voorwaarts in 2013

Economie-historicus Maarten Schinkel komt met een mooie vergelijking. De cijfers in 2012 doen erg denken aan die van 1993. Toen hadden we ook last van lage groei en lage rente. Ook toen was er doem. Een paar later boomden we rustig verder en kwamen de vrolijke Paarse periode en ICT hype. Het is tijd voor de Grote Regressie. ‘De enige weg is voorwaarts. Eng? Zeker. Moeilijk? Ook. Maar bovenal: opwindend.'(NRC )

Klein auto’s zijn ook hip.

Small is beautiful en rijdt ook nog prima. Trouw dook in de auto-industrie en constateerde dat het mini-denken overheerst. Als u nu denkt: ja ja, geef mij maar old skool, moet je hier even kijken. Sunday Times brengt het beste blikwerk uit Britannië.

Fred Rutten wil versterking

En pats weer op de broek bij Vitesse. De kampioenskandidaat uit Arnhem verloor gisteravond bij Heerenveen, omdat enkele spelers al vakantie aan het vieren waren. Fred Rutten vraagt om een kerstgratificatie van grootaandeelhouder Jordania. ‘Dat mag toch met kerst?’ Elke linie een extra mannetje, graag.

Fuck ironie, doe eens normaal

Intellectueel kerstdebatje in US Of A. Een Princetonprofessor in een gebreide trui vindt hipsters met hun gespeelde ironie maar stom volk. In deze video legt ze haar punt uit in drie minuten.Geinige vraag van meneer de interviewer. ‘Is uw trui ironisch?’

Vandalia als heilig oord voor de wereld

Ga naar Vandalia in Illinois. Middle America van Middle America. Ooit begon Lincoln hier zijn zegetocht. Het brave stadje met zijn gezonde middenklasse bestaat nog steeds, ondanks mondiale conjuncturele schokgolven. Het stadje overleeft globalisering en past zich aan. ‘Vandalia is not about to vanish, thanks to crop insurance and other state safety nets. It could yet become a quaint dormitory: some already commute to jobs an hour or more away. Instead, Vandalia wishes to remain a living, risk-taking community, with a voice in big political fights of the day. Fifty years on the fight is not for survival, but relevance.’

Paris Match kiest echte helden

Vette foto-reportage in Europa’s lekkerste societyblad. Paris Match presenteert de lijst met ‘s wereld meest invloedrijkste personen. Kijk, de foto’s. Obama in zijn auto, vrouwenstrijdgroep Femen in een blote borsten protest en een lachende Red Bull oprichter Dietrich Mateschitz. Dankzij hem kon Felix Blaumgarten de stunt van het jaar uitvoeren.

Last minute shoppers krijgen 80% korting

Manic Monday wordt het genoemd. Inslaan voor kerst tegen dumprijzen. Kom op mensen, help die economie.

Rihanna schenkt 1,3 miljoen aan ziekenhuis

Ze hoopt er zelf niet in te liggen, en zeker niet met verwondingen die zijn toegebracht door d’r exie Chris Brown. Rihanna doneert 1,3 miljoen aan een ziekenhuis in Barbados, het tropische eiland waar ze opgroeide, en waar haar oma overleed aan kanker.