Weekend: tijd voor muziek

29-12-2012 13:53

Op Radio 2 zijn ze bezig met de Top 2000 en op Youtube passeerde Gangnam Style van Psy de magische grens van een miljard views. Niets van dat hier, alleen een lijstje minder vaak gehoorde nummers om het eind van de vrijdag (en ook het jaar) in te luiden.

Ministry – Just One Fix

Onlangs is wereldkundig geworden dat Ministry gitarist Mike Scaccia is overleden en over de doden niets dan goeds. Daarom draaien we Just One Fix met het volume op elf. Opdat zijn geest mee kan luisteren en in vrede rusten mag.

How To Destroy Angels – The Loop Closes

Als het in de planning staat om dit weekend (of aanstaand nieuwjaar) een dj set te draaien, dan doet u er goed aan om The Loop Closes van How To Destroy Angels ergens halverwege te draaien. Het is opzwepend, industrial, behoorlijk kaal en daardoor een geweldig rustpunt. Gewoon een delay effect op de laatste paar seconden loslaten, uit laten lopen en vervolgens een beuker naar keuze instarten. Simpeler en makkelijker wordt het niet.

Lianne La Havas – Forget (live)

Lianne La Havas is een van de acts die ondergetekende de afgelopen zomer helaas heeft moeten missen op Lowlands. Zonde! Juffrouw La Havas is namelijk gezegend met een stem die aan de soulartiesten van weleer doet denken; ze speelt gitaar en heeft de looks (het mannelijk oog wil ook wat!) to match. In muzikale zin kunnen al die R&B diva’s uit de top 40 nog een lesje of 2 van haar leren. Deze uitvoering van Forget is eigenlijk een verkapte reclamespot maar dat moeten we maar even door de vingers zien…

Abraham – The Chemical Fiancé

De Zwitserse band Abraham maakt, zoals de naam al doet vermoeden, heavy muziek met een hoog baardengehalte. Met hun nieuwe single The Chemical Fiancé is het (subtiel) knallen met oversturende maar ook galmende gitaren en dat maakt het geheel alleen maar interessanter en gevarieerder. Spread the beard!

The XX f/ The BBC Philharmonic Orchestra

The XX kwam hier al eerder voorbij met hun versie van Wham!’s Last Christmas. Dat is natuurlijk leuk maar het piepjonge trio heeft meer noten op hun zang. Op 19 september 2012 speelde ze een set met het BBC Philharmonic Orchestra. De liedjes zijn nog steeds heel erg minimalistisch, al vullen de dames en heren van het orkest in kwestie de gaten mooi en ook heel subtiel op. Prachtige set!

Letlive – Renegade 86

Letlive was een van die bands die op de snikhete zaterdag van Lowlands 2012 met vuur in de schoenen stond te spelen. Waarvoor hulde! Hun single Renegade 86 is, en blijft, een goed nummer om circlepits te starten op de werkvloer of om op hoge snelheid mee naar huis te rijden.

Izah/Fire Walk With Us (Split EP)

Deze nieuwe EP van Izah en Fire Walk With Us is zo’n beetje postalles. Denk daarbij vooral aan zware, muzikale landschappen die aan je voorbij trekken maar bij tijd en wijlen klinkt het ook enorm rock n roll. Iets wat vooral op het conto van Izah bijgeschreven kan worden. Dit kleinood verdient een kans. Luisteren!

En verder?

Ook leuk: een kort maar krachtig setje dubstep met bangers van vier, vijf jaar geleden.

Tarik el Fehmi is muziekliefhebber.