Hillary Clinton met bloedprop opgenomen in ziekenhuis

31-12-2012 02:14

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is opgenomen in het ziekenhuis en wordt behandeld voor een bloedprop, dat maakte persbureau AP vannacht bekend. De bloedprop is ontstaan na een hersenschudding. Clinton was al meer dan twee weken uit de running nadat ze als gevolg van een ernstige buikgriep een flauwte kreeg en bij de val de hersenschudding opliep. Ze zou deze week voor het eerst weer aan het werk gaan. Artsen ontdekten de bloedprop op zondag toen Clinton een controle-onderzoek had. Momenteel ligt ze in het New York Presbyterian Hospital en wordt haar situatie de komende 48 uur bewaakt, zo liet woordvoerder Philippe Reines weten. Bloedproppen zijn vooral gevaarlijk als ze in de longen of hersenen terechtkomen, maar waar die van Clinton precies zit, wilt men niet zeggen.

‘Benghazi griep’

Er was lange tijd onduidelijkheid over de gezondheidstoestand van Clinton. Boze tongen beweerden dat Hillary zich aanstelde en probeerde onder de Benghazi hoorzittingen uit te komen. Republikeinen als voormalig VN ambassadeur John Bolton en Florida Afgevaardigde Allen West noemden het al een ‘diplomatieke aandoening’ en de ‘Benghazi griep’. De situatie lijkt nu dus wel wat ernstiger.

Op Twitter begonnen sommigen meteen met het namen en shamen van conservatieven die eerder de draak staken met Clintons hersenschudding. Het linkse Media Matters heeft ook allerlei Fox News fragmenten op een rijtje gezet waarin Hillary belachelijk werd gemaakt.

Clinton moest eerder deze maand verstek laten gaan bij een hoorzitting in het Congres over de aanval op het Amerikaans consulaat in Libië waarbij vier medewerkers waaronder ambassadeur Chris Stevens om het leven kwamen. Een nieuwe hoorzitting waarop ze zou getuigen werd gepland voor januari.

Hillary Clinton heeft zich niet beschikbaar gesteld als minister voor president Obama’s tweede termijn. Senator John Kerry is genomineerd als haar opvolger. Clinton, die nu 65 jaar is, wordt genoemd als de grote Democratische favoriet voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Update: Inmiddels is bekend dat het bloedpropje zich bevond in de ruimte tussen schedel en hersenen. Clintons artsen hebben echter verklaard dat het propje niet heeft geleid tot een beroerte of hersenletsel. De behandeling met bloedverdunners verloopt voorspoedig en de artsen verwachten dat Hillary weer helemaal zal herstellen.