Bladen

Ruzie over dure fusieplannen BNN/VARA

02-01-2013 17:37

Arrogante bestuurders en woedende werknemers, what else is new? Bij VARA en BNN is een intern conflict ontstaan over de verhuisplannen van de omroepen. De twee publieke omroepen gaan fuseren en dat is volgens de besturen reden om een fraai nieuw pandje in Amsterdam uit te zoeken als nieuw hoofdkantoor. Een merendeel van de werknemers ziet weinig heil in een dure verhuizing naar een lokatie ver weg van de studio’s in Hilversum, maar daar lijkt het bestuur zich weinig van aan te trekken.

Dat blijkt uit een brief (1, 2)van de ondernemingsraad aan de medewerkers van de VARA die in handen is van website Glam0rama. De VARA heeft nu een hoofdkantoor op het Mediapark in Hilversum en een filiaal op het Westergasterrein in Amsterdam, waar DWDD en P&W opgenomen worden. Het bestuur wil graag een extra pand in Amsterdam betrekken, omdat 1: dat een gelijkwaardige fusie tussen de twee omroepen betekent (en niet de één bij de ander hoeft in te trekken); en 2: in de toekomst goedkoper zou zijn.

Lariekoek
De ondernemingsraad schrijft aan het personeel dat die argumenten ‘nog onvoldoende overtuigend onderbouwd’ zijn. Lariekoek dus. Ook niet zo gek, want zowel op het terrein van de Westergasfabriek, als in Hilversum zal een dependance blijven bestaan. Bovendien moet het gros van de werknemers dan van Amsterdam naar Hilversum en weer terug moeten reizen.

Grachtengordelkliekje
Volgens Glam0rama zou het vooral een geste naar coryfeeën als Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk zijn. Zij hoeven dan hun geliefde Amsterdam niet meer uit. De rest van de medewerkers ergert zich inmiddels scheel aan de invloed van het ‘grachtengordelkliekje’. Tekenend voor de situatie is dat bij een peiling onder de werknemers de meerderheid tegen de verhuizing was, maar het bestuur dat resultaat alsnog van tafel schuift. Dat vindt dat het resultaat ‘gecorrigeerd’ moet worden, omdat er naar verhouding weinig werknemers uit Amsterdam aan mee zouden hebben gedaan. En dan – simsalabim – is de uitslag plotseling in evenwicht.

De or moet de officiële instemmingsaanvraag nog beoordelen en gaat dat doen met een expert.