Het keurmerk van de moedermaffia

03-01-2013 15:56

En we zijn weer terug bij af: Debat Op 2 gisteravond laat zien dat er nog een wereld te winnen valt. Een televisiedebat over kinderopvang gaat uiteraard over euro’s, maar mondt meestal uit in een potje ‘wie heeft het recht op het keurmerk moeder’. De discussie komt eens in de zoveel tijd weer terug, tot vervelends toe. Hoewel, misschien toch maar blijven doen. Al is het in eerste instantie alleen maar om papa eens aan die discussietafel te krijgen.

Moedermaffia
Vrouwen en kinderen. Als een soort wandelend blok emotie komen alle clichés voorbij: de evolutie, een kind wil toch bij mama zijn, ga zo maar door. Uiteraard wordt ook gezegd: ouders voeden samen op. Maar bij vrouwen is de tekst “Dan gaat mijn salaris op aan de kinderopvang”. Als een soort mantra er in geramd. Door de moedermaffia, gok ik.

Wetenschappelijk weerleggen
Allerlei onderzoeken passeren de revue, zoals in ieder debat is ieder onderzoek wel te weerleggen met een ander. Feit is wel dat een scheidingsbeslissing gemakkelijker wordt als de vrouw niet financieel afhankelijk is van de man. Juist, carrierevrouwen scheiden eerder. Heeft niets met de carrière te maken, maar met het feit dat ze niet bij papa hoeven te blijven voor zijn geld. Alleenstaande moeders mogen kennelijk uit noodzaak wel fulltime werken en kinderen naar de opvang brengen. Maar niet-alleenstaande moeders: ho maar.

Mamakeurmerk
Het kost de vrouwen van de moedermaffia geen enkele moeite om te stellen dat het beter is om als moeder zelf een pleister op de knie van je kind te plakken. Is er al een traumacentrum opgericht voor kinderen die geen pleister van hun moeder maar van de buurvrouw kregen? Iemand al een wetenschappelijk onderzoekje naar gedaan?

Ik geloof toch echt dat vrouwen elkaar eens wat meer moeten supporten. Drie dagen kinderopvang, vijf dagen kinderopvang. Het zal me een worst wezen. Maar een keurmerk voor moeders bestaat helemaal niet. Zolang vrouwen dat niet door hebben en als een moedermaffia elkaar controleren, wordt er nooit geëmancipeerd.

Kiki Bakker doet dingen rond het Binnenhof. Over al het andere heeft ze wel een mening.