Nieuwe rubriek: Bits

04-01-2013 17:01

Rond de feestdagen gebeurt er relatief weinig op het gebied van games. Veel sites publiceren in deze periode allerlei lijstjes die variëren van ‘leuk’ – bijvoorbeeld ‘de beste games van 2012’ – tot ‘bezopen’; zoals ‘de beste 100 games van 2013’. Ja, dat bestaat écht. In het vervolg geeft Bitter iedere vrijdag een overzicht van belangrijke game-ontwikkelingen, maar vooralsnog moeten we het even doen met kleine nieuwtjes en filmpjes die we nog hadden liggen! 

Metacritic: ‘Het was geen goed jaar’

Metacritic presenteerde een jaaroverzicht met de hoogst scorende games van 2012. Wat blijkt? 2012 scoort erg mager qua games die een ‘9’ of hoger scoren. Slechts achttien spellen scoorden zo hoog, tegenover 32 in 2011. Waar dat precies aan ligt is gissen; recensenten zijn misschien iets strenger geworden of – en dat ligt meer voor de hand – er zijn aardig wat games die in 2012 zouden verschijnen doorgeschoven naar dit jaar. 2012 was in feite ook een ‘overgangsjaar’; Microsoft introduceert in 2013 hoogstwaarschijnlijk de opvolger van de Xbox 360. Spellenontwikkelaars zijn al bezig met games voor de nieuwe hardwaregeneratie en houden hun kruit nog even droog. De Wii lag het hele jaar eigenlijk al op apegapen, in afwachting van de lancering van de Wii U. De spellen die verschenen bij de nieuwe Nintendo-spelcomputer zijn – zoals zo vaak bij een nieuwe generatie – nog niet super.

De lijstjes zijn hier te bekijken. The Walking Dead op de Xbox 360 is de – vrij verrassende – winnaar.

Retro City Rampage

bits1

 

Retro City Rampage combineert Grand Theft Auto met bijna iedere klassieke game uit de jaren ’80 en ’90. Deze ‘postmoderne megamix’-game verscheen eind vorig jaar als downloadbaar spel op de Playstation 3. Sinds deze week is de game ook te koop op de Xbox 360. De game kost 800 Microsoft-punten en is vooral voer voor de nostalgische gamer.

Het leven van een goomba

Videospelvijanden zijn ook mensen! Je ziet ze misschien maar één of twéé seconden voor je ze neerschiet/platstampt/neersteekt maar daar gaan natuurlijk een heleboel levensjaren aan vooraf. Denk daar maar eens over na. Zoals Frank Boeijen zong: “Wie wil er bloed op de achterbank van de…”

Ja, wat zong die vent eigenlijk?

Frog Fractions

bits2

 

Het is vrijdag en dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de lezer vandaag of morgen een uurtje of twee de tijd heeft voor Frog Fractions. Deze game is geweldig om kinderen te leren rekenen met breuken. Tegelijkertijd is Frog Fractions totaal… ongeschikt voor kinderen. Hoe minder je van tevoren weet over dit spel, des te leuker is het om te spelen. Onthoud dat stille wateren diepe gronden hebben en… bon voyage (http://twinbeardstudios.com/frog-fractions)!

Hier ging het helaas ook over:

Inzamelingsactie gewelddadige games in Connecticut

Help! Er worden games verbrand! Amerika verandert in het Vierde Rijk!

Internationale gamemedia spreken schande van een initiatief om gewelddadige spellen in te ruilen voor waardebonnen. Lokale verenigingen in het stadje Southington – vlakbij Newtown waar onlangs een schietpartij plaatsvond – willen op deze manier ‘het probleem van gewelddadige media bespreekbaar maken’. Als inwoners hun gewelddadige media in willen ruilen, dan worden de schijfjes gebroken en op een later tijdstip ‘waarschijnlijk verbrand’, aldus de organisatoren. Het ligt weer eens wat genuanceerder dan je op het eerste gezicht zou denken. Gamers wentelen zich graag rond in de underdogpositie en hebben de naam om iedere mogelijkheid om ‘zie je wel, ze geven games de schuld’ gretig aan te grijpen. De National Rifle Association, de belangenvereniging van vuurwapeneigenaren, geeft games overigens wél de schuld van het drama in Newtown.

Via: Polygon.

N00bz

Games zijn tegenwoordig nog niet helemaal salonfähig, maar langzamerhand beginnen veel mensen het fenomeen toch wel interessant te vinden. Ik hoop dat deze film de deur – die op een kier staat – niet terug dichtgooit, maar ik denk eigenlijk van wel.

“Kijk, pa en ma! Dit gaat over mijn hobby!” “Werkelijk? Ik zie alleen maar verlopen acteurs en domme seksgrappen! Ik denk dat ik die Xbox van jou maar eens ga vernietigen!”

Kijk en huiver!