Nieuws

Sixtijnse kapelbezoekers afgezogen

04-01-2013 11:56

Bezoekers van de Sixtijnse kapel moeten, voordat ze de kapel mogen betreden, eerst worden afgezogen, zo meldde Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse Musea. Nee, het is niet wat u denkt – hoewel begrijpelijk, gezien de Katholieke geschiedenis. Het ‘afzuigen’ heeft betrekking op het stofvrij maken van de toeristen die, zwetend en vies, in groten getale zorgen voor het vette, grijze waasje dat eens in de zoveel jaar van de beroemde fresco’s van Michelangelo, Perugino en Botticelli moet worden afgekrabd.

Volgens de museumdirecteur bezoeken zo’n 20.000 toeristen per dag de Sixtijnse kapel, die allemaal zweet, stof, huidschilfers en haar achterlaten, wat leidt tot een hardnekkige laag vuil op de beschilderde muren en plafonds. Aangezien bezoekers geen toegang geweigerd mag worden, lijkt een verplichte grote schoonmaak de enige oplossing. In de honderd meter aanloop naar de kapel komt een speciaal tapijt te liggen, dat het vuil van de jezussandalen moet opnemen. Aan weerszijden van dit pad worden speciale afzuiginstallaties geplaatst, die smoezelige campinghemdjes en korte broeken zullen ontdoen van vuil en stof. Ook klotsende oksels zijn verleden tijd, dankzij een nieuwe airconditioning die de temperatuur omlaag zal brengen. Hoe veel de installaties kosten, hoe dat in verhouding staat tot reguliere schoonmaakkosten en wanneer het reinigingsritueel zijn intrede zal doen, is nog niet duidelijk.

Falende overheid

Italië barst van het culturele erfgoed en heeft al jaren – zo niet decennia – te weinig geld om in het onderhoud van de monumenten en kunstvoorwerpen te kunnen voorzien. Deze zomer werd bekend dat zowel de beroemde Trevifontein als het Colosseum afbrokkelden. Ook vielen er spontaan stukken van de plafondschildering in de Zaal van de Wolvin in het Italiaanse Kamergebouw naar beneden. De staat deed niets, dus werden in allerijl sponsors gezocht en gevonden in de private sector. Grote bedrijven, waaronder schoenenmerk Tod’s, stelden een flinke som geld beschikbaar voor de restauratie van de monumenten, in ruil voor een aanzienlijke hoeveelheid publiciteit.

Om de Italiaanse overheid niet volledig ongeïnteresseerd over te laten komen, verzon een beleidsmakertje een maatregel ter bescherming van het culturele erfgoed: vanaf 1 januari 2013 is het in Rome officieel verboden om op straat te eten in de buurt van toeristische trekpleisters, zoals het Colosseum , Piazza Navona en het Pantheon. Wie zich daar toch waagt aan een pizza uit het vuistje, kan rekenen op een boete. Een druppel op de gloeiende plaat van het overheidstekort.