Wie is de mol?

04-01-2013 12:01

Wie is de mol? Dat is een vraag waar je komende weken niet onderuit dreigt te komen. Of je nou wel of niet liefhebber bent van het programma, je zult weten wie de mol is. Niet zo gek, want met de start van een nieuw seizoen hebben we een nieuw vrijdagochtend-koffieautomaat-gespreksonderwerp. Het is de Boer Zoekt Vrouw van de komende vrijdagen. Misschien is het zelfs wel het best bewaarde geheim van Nederland. Maar meer dan dat is het een kijkcijferkanon. De komende weken gaat er heel wat los barsten in Nederland. Iedereen wil immers weten wie de mol is.

Biecht

Voor mij is het al jarenlang een programma om van te genieten. Televisiepersoonlijkheden met een aller vriendelijkst imago veranderen in Wie is de mol? in manipulatieve, leugenachtige krengen. Ze maken vrienden onder de medekandidaten, die ze vervolgens verneuken voor hun eigen hachje. Niets is wat het lijkt in Wie is de mol? Het is immers toegestaan je achterbaks te gedragen. Na een wandaad mag iedere kandidaat namelijk met grote onschuldige ogen een biecht brengen voor de camera.

Geen vertrouwen in je medemens

Menig televisiepersoonlijkheid is bij mij van zijn voetstuk gevallen. Mensen die ik zag als sympathiek blijken niet de mensen te zijn waarbij je aan kunt kloppen in tijden van nood. Het is misschien maar een spelletje, maar dit programma haalt de slechtste eigenschappen in mensen naar boven. Neem Janine Abbering, die blijkt haar Jakhals trucjes nog niet verloren te zijn. Met duidelijke woorden sprak zij uit dat zij haar mede kandidaat geen vrijstelling gunde. De opdracht was simpel, ‘heb vertrouwen in je medemens’.

Tania Kross, die bibberend boven op een brug stond met een bungeetouw aan haar enkels, besloot niet te springen. Vol vertrouwen dat haar liefelijke medekandidaat Janine wist dat zij de sprong niet zou wagen. Met haar grote betraande ogen zegt Janine na haar oplichterij voor de camera “Sorry Tania, schijnbaar ben ik een slecht mens.” En dat blijkt ook wel. Helemaal wanneer ze vervolgens in discussie gaat over de moeilijke gok die het was om voor een ander te beslissen of ze wel of niet zouden springen. Leugenachtig en manipulatief. Maar een mol? Ik geloof het niet.

De mol is naar huis

Ook Ewout Genemans blijkt een heel ander persoon wanneer hij moet presteren onder druk. Ewout, die zulke leuke en educatieve kindertelevisie presenteert, staat voor de camera glashard te liegen en vieze streken uit te halen. Achteraf gezien is het natuurlijk allemaal spel, wat hij opvallend goed deed. Hoewel het te obvious zou zijn als Ewout de mol was, was hij de enige die echt zijn best deed de boel te besodemieteren. Hij had een mol kunnen zijn. Nu is deze mol naar huis en zullen we volgende week een nieuwe mol uit moeten zoeken. Mijn eerste gok is Kees Tol. Echter is dit niet berust op gegronde feiten, ik wil gewoon een mening hebben tijdens het vrijdagochtend-koffieautomaat-gesprek.

Esther Vogel heeft vanochtend bij de koffieautomaat iedereen weten te overtuigen dat Kees Tol de mol is.