Nieuws

Marokko verzet zich tegen korting Nederlandse uitkeringen

05-01-2013 10:21

Marokko probeert samen met andere landen Nederland te bewegen kortingen op uitkeringen van gerechtigden in het buitenland terug te draaien. Marokkaanse media meldden dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Saad Dine al-Otmani, heeft beklemtoond dat Marokko samen met andere landen, vooral Egypte, Tunesiƫ en Turkije, het Nederlandse beleid aanvecht.

Nederland besloot afgelopen jaar uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen, sterk te verminderen en zelfs af te schaffen in 2014.

Daarvoor is de wet woonlandbeginsel in het leven geroepen die met ingang van 1 januari 2013 uitkeringen voor kinderen, wegens arbeidsongeschiktheid of aan nabestaanden rigoureus beperkt.

De wet woonlanddbeginsel zorgt ervoor dat de uitkeringsgerechtigde een uitkering ontvangt die is aangepast aan het kostenniveau dat land.

Dit geldt ook voor de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Ook is er inmiddels een wetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan de export van kinderbijslag en kindgebonden budget naar landen buiten de EU. Dit voorstel is echter verworpen door de Eerste Kamer.

ANP/ThePostOnline.