Business

Allah mag niet als handelsmerk

07-01-2013 17:35

‘Allah’ mag niet gedeponeerd worden als merknaam. De god van de islam is volgens het Bureau voor de Intellectuele Eigendom BBIE niet onderscheidend genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van merkenbureau Chiever. De merkregistratie werd eind december aangevraagd door kunstenaar Teun Castelein.

“Het is een waanzinnig mooie naam”, vertelt Castelein aan De Telegraaf. “Ik was verbaasd dat nooit eerder iemand ’Allah’ had gedeponeerd.” Hij overwoog er zelfs schoenen en kleding mee te gaan maken. Dat feest gaat dus niet door.

Mohammed en Jesus wel geregistreerd
De reden van de weigering is volgens Chiever opvallend. In het verleden accepteerde het BBIE vergelijkbare merken wel. Zo vond Chiever eerder geregistreerde merken als Mohammed, Jesus, God Fix It en Gods’ Toys. “Het is dan ook de vraag waarom een naam als Allah niet onderscheidend zou zijn voor bijvoorbeeld kleding en Jesus wel”, aldus Bas Kist van Chiever. Het merk had ook geweigerd kunnen worden met de bepaling dat een merk niet in strijd mag zijn met de openbare orde of de goede zeden, maar volgens Kist is het BBIE echter niet erg happig om de zedenmeester te spelen.