Bladen

NOS-correspondente: ‘Koud en kil afscheid van de NOS’

07-01-2013 14:37

Marjon van Royen stopt na dertien jaar als correspondente van het NOS Journaal in Latijns-Amerikaanse landen. In een interview met de Volkskrant vertelt ze dat de publieke omroep haar een weinig eervol afscheid gunt. “Het is nogal koud en kil. Weg is weg, klaar”, aldus Van Royen.

Uiteindelijk nam de correspondente, nu woonachtig in Rio de Janeiro, zelf het initiatief en schreef een mailtje aan NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Ik verbaasde me erover dat ik geen bedankje had gehad. Hij reageerde nogal bits, schreef dat ik wel erg vroeg was met die conclusie. Hij wilde me nog een voorstel doen om afscheid te nemen.”

Schandalig voorstel
Dat voorstel bleek het correspondentschap in de Nederlandse Antillen, maar dat viel niet goed bij Van Royen. “Dat was een schandalig voorstel. Ik heb dertien jaar lang verslag gedaan uit 36 Latijns-Amerikaanse landen en dan zou ik nu een gemeente van Nederland moeten verslaan? Voor een vergoeding waarmee ik alleen als au pair zou kunnen wonen?” Volgens de journaliste was het dan ook geen serieus voorstel. De hoofdredactie ging er volgens haar toch al vanuit dat ze het voorstel niet zou accepteren.

Kleurrijk
De NOS wil niet inhoudelijk reageren op het interview van de Volkskrant met de correspondente. “Met Marjon verliest de NOS een kleurrijke correspondent, die veel goed en belangrijk werk voor ons heeft gedaan”, aldus Gelauff in de Volkskrant. “Daar ben ik haar dankbaar voor en ik wens haar alle goeds.”