Bladen

Peter Koelewijn zegt sorry

07-01-2013 16:46

Peter Koelewijn heeft via Facebook zijn excuses gemaakt voor zijn optreden in het programma Ali B op Volle Toeren van afgelopen woensdag. Hij zou samen met rapper Typhoon een nummer maken, maar dat ging niet van harte. Op social media regende het commentaren dat de zanger zich ‘arrogant’ en ‘uit de hoogte’ opstelde. Er werd zelfs een heuse column in de Volkskrant aan gewijd. Koelewijn heeft de uitzending teruggekeken en snapt de commotie. “Achteraf gezien, vind ik dat ik me respectloos naar Typhoon heb gedragen en dat heeft hij niet verdiend. Integendeel zelfs.”

Wel vindt Koelewijn dat ook de tv-makers een verantwoordelijkheid hebben. “Doordat de makers van het programma het nodig vonden om die uitspraak een paar keer extra voorbij te laten komen, werd de rest van de uitzending scheef getrokken. Maar ik begrijp de beweegreden wel.”

Het hele statement van Peter Koelewijn:

“Op 2 januari was ik gast in het programma van Ali B: op volle toeren. Ik werd gekoppeld aan rapper Typhoon. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van hem gehoord, maar het bleek een aardige, bescheiden en beschaafde jongen te zijn. Alleen, toen ik zijn liedje “Zo niet mij” had gehoord (en het was de bedoeling dat ik daarvan een eigen “Koelewijn” versie zou maken), had ik geen idee wat ik daarvan zou moeten en kunnen maken.

Nu ben ik al niet zo’n fan van rapmuziek maar meestal zijn de teksten wel te volgen. Maar hier kon echt geen chocolade van maken, zoals men in Brabant zegt. Eigenlijk vond ik het in het begin helemaal niks. Dat ik dat, met de camera op me gericht zo zei en zelfs meldde dat ik de rijm en ritme in het liedje waardeloos vond, ging veel te ver. Ook al ben ik iemand die voor zijn mening uitkomt, als daarom wordt gevraagd.

Achteraf gezien, vind ik dat ik me respectloos naar Typhoon heb gedragen en dat heeft hij niet verdiend. Integendeel zelfs. Doordat de makers van het programma het nodig vonden om die uitspraak een paar keer extra voorbij te laten komen, werd de rest van de uitzending scheef getrokken. Maar ik begrijp de beweegreden wel.

Ik vond het een heel leuk programma om aan mee te doen en ik heb me met enthousiasme op het liedje van Typhoon gestort en er, in mijn ogen, toch iets goeds van gemaakt. Ik heb me er zeker niet met een Jantje van Leiden van willen afmaken. En de versie van Typhoon en Ali B van “Kom van dat dak af” vond ik geweldig. Swingde de pan uit. Ik heb mijn enthousiasme en bewondering daarvoor in de uitzending niet onder stoelen of banken gestoken. Daarom spijt het me dat ik me niet correct jegens Typhoon heb gedragen en het laatste wat ik wil uitstralen is arrogantie. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat we nog veel goeds van Typhoon zullen horen en als ik hem wee tegenkom, zal ik hem zeggen dat ik me naar hem toe als een ongelooflijke betweter heb gedragen.

Voor de rest wens ik iedereen een fantastisch en succesvol 2013. Vooral voor Typhoon.”