Binnenland

CDA op de bres voor CITO-toetsers

08-01-2013 16:01

CDA’ers in het pittoreske Wijchen zouden graag zien dat onze luchtverdediging in de zesde week van dit jaar geen oefeningen houdt. Op 5, 6 en 7 februari moeten basisscholieren namelijk hun CITO-toets maken. Als er dan ook nog eens F16’s door het luchtruim vliegen liggen die basisscholieren natuurlijk de hele nacht wakker en dat kunnen ze niet gebruiken tijdens die spannende toetsdagen. Aldus de CDA-fractie in Wijchen.

De Wijchense CDA-fractievoorzitter Mark Wintjes laat weten dat “veel ouders aan de bel trokken toen ze vernamen dat in de CITO-week oefeningen met F16’s staan gepland”.

Het dappere dorpje Wijchen gaat al tijden gebukt onder geluidsoverlast van F16’s die opstijgen en landen op de vliegbasis in het nabijgelegen Volkel (waar ook Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen).

Fractievoorzitter Mark Wintjes laat ook gelijk weten niet zomaar op te geven. Hij dreigt met “landelijke Kamervragen” als Volkel voornemens blijft de oefeningen tijdens de CITO-toetsdagen te houden.

Het is goed mogelijk dat de commandant van de vliegbasis nu met een wit weggetrokken gezicht alle oefeningen schrapt want “landelijke Kamervragen” zijn geen kleine middelen tegen een luchtmacht.

Hoe het dan moet als uitgerekend tijdens de CITO-toetsdagen een invasie in Nederland plaatsvindt waarbij luchtsteun dringend is gewenst, wordt niet helemaal duidelijk.