Voetbal

Voor Daniel Sturridge is Liverpool zijn laatste kans

09-01-2013 09:00

De geruchten deden al een tijdje de ronde maar in de laatste week van 2012 werd de transfer van Daniel Sturridge naar Liverpool voor het luttele bedrag van ₤15miljoen beklonken. Iedereen blij. Liverpool een spits, Chelsea de ruimte om Demba Ba te halen en Sturridge een nieuwe kans om zijn te laten zien wat hij kan. Misschien wel zelfs zijn laatste kans om te laten zien wat hij waard is.

Sturridge is namelijk een voetballer die de term talent nooit ontgroeid is. De eerste ploeg die het potentieel van de 23-jarige Engelsman opviel was Aston Villa dat hem op 6-jarige(!) leeftijd al opnam in de jeugdopleiding. Vier jaar later stapte de spits over naar Coventry City en op 13-jarige leeftijd werd de aanvaller gescout door Manchester City dat veel in de jonge Sturridge zat.

Op dat moment had City ook wel gelijk. Sturridge scoorde veel in de jeugdelftallen en mocht op 17-jarige leeftijd tegen Reading zijn Premier League-debuut maken. Een jaar later maakte de spits binnen een week ook zijn eerste FA Cup- en Premier League-goal. Omdat hij toen ook nog in de jeugd speelde pakte Sturridge ook meteen zijn eerste mijlpaal. Nog altijd is hij de enige voetballer die in een seizoen in de jeugd FA Cup, de FA Cup en de Premier League scoorde.

Het seizoen 2008/2009 zou Sturridge’ laatste worden bij The Citizens. De aanvaller kwam in drie seizoenen tot 5 doelpunten in 21 wedstrijden en werd in dat laatste seizoen door de fans uitgekozen tot Young Player of the Year. Ondanks de erkenning van de fans werd het contract van Sturridge niet verlengd en vertrok hij naar Chelsea.

Ook bij de Londenaren kwam hij niet echt uit de verf. Sturridge scoorde wel doelpunten maar stond toch nog altijd in de schaduw van voetballers als Didier Drogba, Nicolas Anelka en Fernando Torres. In die periode werd Sturridge uitgeleend aan Bolton Wanderers waar de spits wel opviel. In twaalf wedstrijden scoorde hij acht keer alvorens hij terugkeerde naar The Blues. In 3,5 seizoen bij Chelsea kwam hij op een totaal van 13 doelpunten in 63 wedstrijden. En nog altijd behaalde hij niet het niveau wat de scouts in hem zagen toen hij nog bij de junioren rondliep.

En nu dus Liverpool. Het begin was goed. Tijdens zijn debuut in de FA Cup scoorde Sturridge binnen 7 minuten. Al is vijfdedivisionist Mansfield Town geen goede graadmeter voor een oud-speler van Chelsea en Manchester City.

Vandaar dat de verwachtingen van de Liverpool fans hoog gespannen zijn. Hebben ze iemand binnengehaald die nu eindelijk de verwachtingen waar gaat maken en de opvolger van Torres wordt, of blijkt Sturridge die laatste stap toch niet te kunnen maken en zal hij geruisloos via een achterdeur verdwijnen en later in een adem genoemd worden met spelers als Collins John, Frederico Macheda en David Bentley? Wie? Precies. Laten we voor Sturridge hopen dat hij deze kans dan ook met beiden handen aangrijpt. Het kan zomaar zijn laatste zijn.