Over de top actieporno

10-01-2013 12:40

Gangsterfilms zijn mateloos populair. Er worden alleen wel te weinig goede van gemaakt. De laatste was The Departed (2006). Bij de aankondiging van Gangster Squad waren de verwachtingen daarom hooggespannen. En terecht, Gangster Squad zet de misdaadfilm opnieuw op de kaart.

Ex-soldaat John O’Mara (Josh Brolin) werkt als brigadier bij de LAPD. Hij heeft de oorlog nog niet los kunnen laten en gaat in zijn werk als een soort ‘one man army’ tekeer. Hij is één van de weinige agenten die het op durft te nemen tegen de gewetenloze maffiabaas Mickey Cohen (Sean Penn). Hij raakt echter steeds meer gefrustreerd door het feit dat alle criminelen die hij oppakt snel weer op straat staan. Als zijn baas hem vraagt een team samen te stellen om Cohen aan te pakken twijfelt hij geen moment. Deze geheime eenheid opereert zonder badges en gebruikt grof geweld om de maffia op de knieën te krijgen.

Alles in één
Het moet een grote gok geweest zijn om regisseur Roben Fleisher (Zombieland) de verantwoordelijkheid te geven over een dergelijke megaproductie met grote namen. Hij zet echter een uitstekende film neer. Een degelijk (waargebeurd) verhaal, uitstekend acteerwerk en keiharde actie vullen elkaar uitstekend aan. Fleischer laat zien een goed oog voor detail te hebben, prachtige shots, scherpe beelden en schitterende kleding. Alles aan de film ademt Los Angeles 1949.

Ondanks dat de actie soms veel te veel over de top is, een aantal serieus bedoelde oneliners op de lachspieren werkt en ook de personages redelijk eendimensionaal zijn blijft Gangster Squad makkelijk overeind. De film mist wel de slimheid en klassieke scènes die je altijd bijblijven van ‘grote broer’ The Untouchables.

Acteurs zijn belangrijkst
Het draait bij een film als deze vooral om één ding: de acteurs. Daar zijn dan ook alle registers open getrokken. Brolin, Gosling, Pena, Patrick, Mackie en Ribisi zetten hun personage allen uitstekend neer. En dan hebben we het nog niet eens over de beeldschone Emma Stone die de show steelt als gangsterliefje. Sean Penn die de gewetenloze maffiabaas gestalte geeft laat zich helemaal gaan en zet een heerlijk stukje overacting neer.

Gangster Squad is een uitstekende film die alles levert wat hij belooft. Waar soms wat met de botte bijl gehakt wordt wil je dit maar al te graag vergeven als er weer wat schitterende actiescènes voorbij komen. Het eindresultaat is misschien geen klassieker maar toch zeker wel de beste gangsterfilm van de laatste paar jaar.

Disclaimer: Na het kijken van deze film wil je niets liever dan stoer in een driedelig pak over straat lopen.