Nieuws

Tweederde beveiligers slachtoffer geweld en agressie

10-01-2013 08:16

Maarliefst tweederde van alle mensen werkzaam in de Nederlandse veiligheidsbranche is in 2012 slachtoffer geworden van geweld of agressie. Dit blijkt uit een onderzoek (pdf) van de Nederlandse Veiligheidsbranche. De voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, Laetitia Griffith, wil dat geweld tegen beveiligers net zo streng wordt bestraft als geweld tegen hulpverleners.

“Agressie en geweld tegen beveiligingsmedewerkers is als maatschappelijk verschijnsel onacceptabel. Je hoort met je handen af te blijven van dienders, ambulancepersoneel en dus ook beveiligers en toezichthouders. Ik ga met het openbaar ministerie in gesprek om bij geweld en agressie tegen beveiligers in de strafeis zichtbaarder en nadrukkelijker een zwaardere straf te eisen”, aldus Griffith op de website van de Veiligheidsbranche.

Hoger dan gemiddeld

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat vergeleken met andere beroepsgroepen met een publieke taak het slachtofferpercentage onder beveiligers hoger is dan gemiddeld.

Ook komt naar voren dat werkgevers in de branche hebben geïnvesteerd in een mix van maatregelen op het gebied van repressie, zorg en preventie.

Voor dit onderzoek werden 800 beveiligers geïnterviewd.

Een kwart van de ondervraagden heeft maandelijks te maken met (verbaal) geweld, een tiende wekelijks.