Buitenland

Anti-homo predikant weggewerkt op Obama’s inauguratie

11-01-2013 22:49

Het comité dat de inauguratie van president Obama’s tweede termijn in goede banen moet leiden, heeft haar huiswerk niet goed gedaan. Louie Giglio, de predikant die op het programma stond om de inzegening van de beëdiging te verzorgen, is in opspraak geraakt vanwege een preek uit de jaren negentig waarin hij zich negatief uitliet over homoseksualiteit. De preek werd woensdag opgeduikeld door de linkse organisatie Think Progress, en de dag erna kon Giglio meteen laten weten dat het feest voor hem niet doorging.

Officieel heeft de conservatieve Baptisten predikant zichzelf vrijwillig teruggetrokken. In een reactie liet Giglio weten dat hij in de laatste 15 jaar niet over het thema gesproken heeft, maar dat hij met zijn aanwezigheid op de inauguratie geen negatieve aandacht wilde trekken. Obama’s inauguratie comité, dat Giglio had aangetrokken voor zijn strijd tegen mensenhandel, liet weten dat ze niet van zijn anti-homo uitspraken op de hoogte waren. Ze zijn nu op zoek naar iemand die meer aansluit bij het doel van de ceremonie: het vieren van Amerika’s diversiteit en de acceptatie van al haar inwoners. Iemand die daar wel bij aansluit is Richard Bianco, de eerste Latino en de eerste openlijke homoseksueel die in de ceremonie zal deelnemen als dichter.

Homohuwelijk

Wellicht kan het inauguratie comité het voor de inzegening eens proberen bij de Episcopalians, een Amerikaanse kerk die niet moeilijk doet over de homoseksuele medemens. Deze week werd bekend dat de Episcopalian National Cathedral in Washington DC zelfs kerkelijke huwelijken gaat verzorgen voor stellen van gelijk geslacht. President Obama kerkt in Washington DC zelf ook bij de Episcopalians in de St. Johns kerk.

In mei vorig jaar liet Obama weten na een lange persoonlijke ‘evolutie’ persoonlijk achter het homohuwelijk te staan. Hij was daarmee de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis die zich openlijk uitsprak voor de volledige gelijke behandeling van homostellen.

Meer tips voor de vervanging van de geestelijke hier en hier.