Bits: Productie Playstation 2 gestaakt, en hoe verkoopt de Wii U?

11-01-2013 16:37

Een nieuwe week, een nieuwe Bits! En wat voor één! We hebben nieuwe consoles, Pokémon, Sim City en de Wii U. Kortom: lees verder voor alles wat het leven leuk maakt! Lees vooral ook verder voor alles wat het leven vervelend maakt: vuurwapengeweld, de oorlog in Syrië en de New Kids!

CES13 – Nieuwe spelcomputers: ‘Piston’ en ‘Shield’

Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas sprongen twee game-apparaten het meest in het oog. Valve (het bedrijf achter het online distributieplatform Steam, en de maker van Half-Life, Left 4 Dead, etc.) werkt samen met pc-fabrikant ‘Xi3’ aan een mini-gamecomputer met de werktitel ‘Piston’. Er staan een paar prototypen op de CES, met verschillende hardwareconfiguraties, maar vooralsnog is er niets bekend over de uiteindelijke specificaties. Het idee is dat van een goedkope gamecomputer die je op de televisie aansluit en waarmee je eenvoudig Steam-spellen kunt spelen. Heikel punt lijkt op het moment het besturingssysteem voor de ‘Steam Box’. Valve liet onlangs weten ontevreden te zijn over Windows 8, maar de meeste games op Steam zijn wel Windows-titels.

image001

Een ander opmerkelijk product is ‘Project Shield’, een draagbare spelcomputer van videokaartenfabrikant Nvidia. Het ding draait op Android, en de Android-spellen speel je op de ‘Shield’ zelf. Je kunt ‘Shield’ ook koppelen aan je pc – mits je een videokaart hebt die dat aankan. Je computer streamt de beelden dan via wi-fi naar het kleine schermpje van de handheld, die het weer naar de televisie kan sturen.  Het klinkt allemaal nogal omslachtig om de beelden van een monster-pc naar zo’n klein schermpje te streamen. Je kunt een pc immers ook met een HDMI-kabel op een televisie aansluiten dus de toegevoegde waarde van de ‘Shield’ wordt niet bepaald in één keer duidelijk. Een designprijs wint hij helaas ook niet.

Pokémon X & Y

Nintendo kondigde deze week twee nieuwe Pokémon-varianten aan voor de 3DS. Pokémon X en Y bevatten volgens de trailer een ‘3D-wereld’, maar voorlopig lijkt de game eerder ‘2,5D’ te zijn, met een schuine, vaste camerapositie. In oktober verschijnt de game, wat goed nieuws is voor de obsessief-compulsieve verzamelaar van digitale monstertjes.

Er zitten twee nieuwe krachtige ‘legendarische Pokémon’ in het spel, zo lazen wij in een persbericht. Zij heten Xerneas en Yveltal en dat spreek je uit als ‘ZURR-nee-us’ en ‘ee-VELL-tawl’. Dat soort persberichten ontvang je als je een gamerubriek bestiert. Kijk vooral even de aankondigingstrailer van Pokémon X en Y, terwijl ik in een hoekje huil.

Hoe is het met de Wii U?

Nintendo’s Wii U wordt over het algemeen beschouwd als een lakmoesproef voor de nieuwe generatie spelcomputers. De markt verandert flink – door bijvoorbeeld de opmars van games op telefoons en tablets – dus er wordt getwijfeld aan de positie van traditionele spelcomputers. De laatste weken werd er veel gespeculeerd over het succes van de Wii U, maar concrete cijfers waren er tot voor kort nog niet.

IGN heeft een aardige analyse over de verkoopcijfers. Er zijn – sinds de lancering op 18 november – wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen Wii U’s verkocht. Dat is een behoorlijk aantal, maar het komt niet in de buurt van het uitzonderlijke succes van de Wii.

Playstation 2-productie gestaakt

image003
Na twaalf jaar, meer dan 155 miljoen verkochte exemplaren, ruim 2000 verschillende spellen en 1,5 miljard verkochte games worden er geen Playstation 2’s meer gemaakt. Op 4 januari werd het laatste exemplaar in elkaar gezet. Na het verschijnen van de Playstation 3 bleef de voorganger nog enige tijd populair, vooral in landen als Brazilië en India.

Veel gamers bewaren warme herinneringen aan hun PS2, maar hun liefde gaat waarschijnlijk niet zo ver als bij deze man. Deze verzamelaar kocht alle PS2-games die in Noord-Amerika verschenen. Het cellofaan zit er bij allemaal zelfs nog omheen!  Dan heb je het toch niet helemaal goed begrepen.

Sim City

Over twee maanden verschijnt er een nieuw deel in de Sim City-reeks, genaamd… Sim City. Het introfilmpje is alvast vrijgegeven door Electronic Arts.

Endgame: Syria

Endgame: Syria is een zogenoemde ‘news game’, waarin de situatie in Syrië duidelijk wordt gemaakt door deze in spelvorm te gieten. Het spel is geweigerd door Apple’s App Store, omdat het te politiek zou zijn, maar op Android is de game nog steeds speelbaar. Je kunt Endgame: Syria trouwens ook gratis in je browser spelen en wel hier. Het is een tactisch kaartspel waarin je internationale steun voor de opstandelingen probeert te verzamelen, ofwel het regime met militaire middelen probeert te verslaan.

image005
 

Moeten gamemakers meepraten over wapengeweld?

Na de schietpartij in Sandy Hook is de vuurwapendiscussie in de Verenigde Staten weer opgelaaid. De National Rifle Association geeft gewelddadige media de schuld en vicepresident Joe Biden heeft verschillende partijen uitgenodigd om over de problematiek te praten. Ook vertegenwoordigers van de gamesindustrie schuiven aan, waar gamewetenschapper/ontwerper Ian Bogost niet zo blij mee is. Hij beargumenteert in een artikel dat instemmen met zo’n gesprek gelijk staat aan toegeven dat je onderdeel bent van het probleem, ook al ben je dat niet. Interessant verhaal op The Atlantic.

Hier ging het helaas ook over…

Oh ja, de New Kids…

Het was best sneu dat het ‘New Kids-feest’ in het Gelredome werd afgeblazen vanwege een abominabele kaartverkoop. Het evenement werd afgelopen mei geannuleerd, maar er zou binnenkort wel een game verschijnen, zo werd er gezegd. Lijp trailertje met een racespel dat regelrecht uit 1996 leek te komen; lachen, gieren, brullen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en nu is de game er dan: New Kids Nitro Racer. Het was dus helemaal geen grap! Wat een grap!

Omdat ik een goed mens ben, plaats ik geen link naar de website waar je dit kunt kopen.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar Bits@thepostonline, of volg op Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.