Bladen

Islam splijtzwam binnen VARA

14-01-2013 17:30

Er lijkt een heuse loopgravenoorlog binnen de VARA aan de gang, met de islam als inzet. Twee coryfeeën van de omroep, presentator Jeroen Pauw en Joop-contentmanager Francisco van Jole vechten publiekelijk een strijd uit over het belang van islamkritiek.

Grimmiger en grimmiger

Het begon zondagavond met een tweet van Jeroen Pauw naar aanleiding van een stuk in NRC, waarin werd betoogd dat de ‘slachtoffers van de islamitische dreigcultuur’ (Hirsi Ali, Sooreh Hera, Nekschot) inmiddels van voor 2004 dateren en inmiddels geen opgeld meer doen. Volgens Pauw is dat niet omdat die dreigcultuur over is, maar omdat ‘men’ geen islamkritiek meer durft te geven. Pauws VARA-collega Van Jole reageerde met de vraag wat er dan niet gedurfd werd en door wie niet. Hierop volgde een discussie die allengs grimmiger en grimmiger werd.

Francisco had wel eens een shirt van Salman Rushdie gedragen, dus islamkritiek kon best. Pauw verweet Van Jole dat hij een islamkritisch stuk niet publiceerde, terwijl Van Jole zijn wenkbrauwen fronst dat hij onder bedreiging anti-Wilders-cartoons heeft verwijderd en dat daar geen haan naar kraaide. Wel mochten “de types die dat veroorzaken” bij Pauw en Witteman uithuilen, stelt Van Jole.

Islambestrijders

De zondagavond werd afgesloten met een aantal gepikeerde tweets. Tot er de volgende dag plotseling een artikel van Van Jole op zijn weblog Joop.nl verscheen. Hierin stelt hij dat ‘islambestrijders’ zich gedragen als moslimfundamentalisten. “Ze hebben zo’n hekel aan de islam dat ze over niets liever praten.”

Opvallend is dat hij zijn VARA-collega Pauw publiekelijk aanvalt. Van Jole noemt Pauw “prominent lid van de vereniging”, van islambestrijders bedoelt hij daarmee. “We vinden andere culturen niet interessant genoeg om ze serieus te nemen en dan wordt het lastig om er sterke grappen over te maken. En wie is groot voorstander van het afschaffen van de multiculturele samenleving? Jeroen Pauw, de man die vindt dat er grappen gemaakt moeten worden over de islam”, aldus Van Jole.

Uiteraard kon Pauw dit niet over zijn kant laten gaan. Hij reageerde vandaag als door eeen wesp gestoken:

 

De ruzie krijgt ongetwijfeld een staartje. Houd de rode kemphanen in de gaten, want het lijkt haast of het vroeg of laat tot een bloedbad moet gaan leiden.