Weekend Wrap-Up: Week 2

14-01-2013 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze week schaatsen, fietsen in het zand en nog wat restjes.

Kleintje Pils

Eigenlijk neemt geen land langebaanschaatsen echt serieus. Een afstandje wel, vooral in een olympisch jaar, maar zeker het allrounden niet. Daarom wordt er elke twee jaar wel een groot allroundtoernooi in Heerenveen gehouden en waren dit jaar vijf van de zes medailles voor de jongens en meisjes van oranje. Sablikova stayert normaal hard genoeg om tegenstand te bieden, maar een blessure maakte dat dit jaar onmogelijk.

Bij de mannen allemaal mooie woorden over de jonge Belg Bart Swings en de jonge Noor Sverre Lunde Pedersen maar die waren enorm kansloos tegenover Sven Kramer. Ogenschijnlijk zonder zich bovenmatig in te spannen evenaarde hij Rintje Ritsma in aantallen Europees Kampioenschappen. Over een maand het WK nog en dan richt ook Kramer zich op de Spelen, waar minimaal drie medailles moeten worden opgehaald.

Bij de mannen is dat al zo’n vijftien jaar normaal dat er een Nederlander wint, maar bij de vrouwen eigenlijk niet. Jaren Duitse overheersing en flinke concurrentie van Sablikova zorgden normaal voor een flinke strijd. Maar de Tsjechische was geblesseerd naar Friesland gekomen en kon geen echte gooi naar de titel doen. De Brabantse Wüst won en stond naast twee landgenoten.

Thialf was drie dagen lang carnaval, vol feest, Kleintje Pils en goede Nederlandse prestaties. Maar eigenlijk was het schrijnend, het gebrek aan tegenstand uit het buitenland. Ook IOC-baas Jacques Rogge was aanwezig en het lijkt me sterk dat hij aanwijzingen zag om het allrounden olympische te maken.

Aan het strand

Egmond-Pier-Egmond is een traditie. Aan het begin van het jaar crossen wielrenners uit verschillende disciplines tegen elkaar over het strand bij Egmond. Bij de mannen deden er weinig grote namen mee, maar bij de vrouwen wel, de grootste, Marianne Vos. En ook deze wedstrijd won ze met overmacht. Bij deze wedstrijd starten mannen en vrouwen tegelijk en dus reed Vos een groot deel van de wedstrijd in de kopgroep van de mannen. Daarvan bleven uiteindelijk slechts veertien haar voor. De eerstvolgende vrouw kwam op vele minuten binnen.

Ohja, een dag later werd Vos eventjes Nederlands Kampioen veldrijden. Aardig weekendje dus.

En de rest

Gerard de Rooy blijft winnen in Dakar, Wesley Harms kwam tot de halve finale van de Embassey (darts) en schermer Bas Verwijlen greep brons bij de zogenaamde Allstar Cup. Daarnaast nog twee gouden medailles voor Nederlandse boksdames bij de Nations Cup in Servië. De gelukkige dames zijn Nouschka Fontijn (-75 kg) en Alicia Holsken (-57 kg).

CC-foto: Vijverln