Business

China opnieuw beticht van valse concurrentie

15-01-2013 17:41

De Europese Commissie beschuldigt China ervan haar eigen staalindustrie te subsidiëren en daarmee de wereldhandel illegaal te beïnvloeden. Mocht deze beschuldiging kloppen dan is dit het zoveelste voorbeeld van illegale Chinese staatssteun.

EU-officials zeggen aanwijzingen te hebben voor deze verboden manier van beïnvloeding van de concurrentiepositie van het land. Door deze subsidie kunnen de Aziaten staal goedkoper naar Europa exporteren. Dit is slecht is voor de Europese staalproducenten. Zij ondervinden oneerlijke concurrentie door deze subsidiëring.

Antisubsidietaks

Het is niet de eerste keer dat het staatskapitalistische land beschuldigd wordt van staatssteun aan bedrijven. Eerder al was er sprake van oneerlijke concurrentie op de markt voor zonnepanelen en mobiele telefonie.

De EU bereidt nu een ‘antisubsidietaks’ voor om de lagere prijzen van Chinees staal op te heffen en Europese producenten te beschermen. Deze heffing bleek in het geval van de zonnepanelen een aardig effectief middeltje tegen de staatssteun. De zonnepanelenproductie van China is totaal ingestort.

China ontkent

De Europese staalproductie is de afgelopen jaren teruggelopen door onder andere een toename aan Chinees staal in Europa. Staatssteun vanuit de Chinese overheid zou daar dus een verklaring voor kunnen zijn. De Chinese overheid ontkent dat de staalindustrie staatssteun ontvangt. Maar een beetje liegen is de Chinese overheid natuurlijk nooit vreemd geweest.