Leven

Exorbitant hoge boetes: en dat zegt de politie zelf

15-01-2013 16:00

Onlangs sprak de nieuwe politiechef van West- Brabant zich uit over de hoogte van verkeersboetes in Nederland. De politiechef, Dhr. Vissers, vindt dat Nederland is doorgeschoten in de hoogte van verschillende boetes. Ook zouden agenten nu twijfelen om überhaupt boetes uit te schrijven omdat de ambtenaren de bedragen vaak exorbitant hoog vinden.

Vissers noemt als voorbeeld: bumperkleven – a 240 euro -, en parkeren op een invalide parkeerplaats, dat al snel 340 euro kost. Onnodig toeteren kost je een een klein vermogen: zo’n 350 euro. En laten we eerlijk zijn: wie heeft zich daar nog nooit schuldig aan gemaakt als er een goede bekende je pad in het verkeer kruist. Deze bedragen zijn natuurlijk allemaal zonder de gebruikelijke 7,- euro administratie kosten namens de overheid.

Het effect van boetes
Op zichzelf zijn dit natuurlijk geen fraaie overtredingen. Bumperkleven staat namelijk al jaren fier bovenaan het lijstje van de Verkeersergernissen top 10. Men stoort zich terecht aan fouten die medeweggebruikers maken. Logisch, want met alcohol of drugs op achter het stuur kruipen, bumperkleven, agressief rijden en rechts inhalen kan ook voor andere bestuurders levensgevaarlijk zijn. Grosso modo zal iedereen het erover eens zijn dat je dit soort ‘verkeershufters’ stevig moet aanpakken. Wat overigens wel opmerkelijk is in deze, is dat grote groepen mensen vaak pleiten voor hogere celstraffen bij misdrijven. Iets dat kennelijk niet opgaat bij de hoogte van boetes bij verkeersovertredingen. Dan treft het toch meer het individu zelf, en wordt de discussie iets delicater. Dan is het begrip van een boete vaak ver te zoeken. Want dat telefoontje was toch echt dringend en duurde immers maar 2 minuten, en daar moet je dan 220 euro voor betalen?! Heel vervelend, en laat de retorische vraag opborrelen: waarom doe je dingen terwijl je weet dat het niet mag!

Een verhoging van boetes schijnt te lijden tot een zeer minieme afname van verkeersovertredingen schreef (PDF) minister Ivo Opstelten aan de kamer op 18 oktober 2012. Een toename van 1% van de boetetarieven leidt tot een afname van 0.09% van het aantal boetes en staandehoudingen. Een zeer lichte daling dus.

Verlagen? Inkomensafhankelijk?
Wat is dan nu de oplossing? Op het moment dat een ambtenaar niet meer durft te beboeten wegens de hoogte van het bedrag, en eventuele agressie die dit opwekt bij de ‘dader’ schieten we daar collectief ook niets mee op. Zouden we dan wel minder overtredingen maken als we de hoogte van de boetes zouden verlagen? Omdat we dan misschien het gevoel hebben dat ‘de overheid’ ons tenminste nog een beetje tegemoet komt. Er zijn zelfs mensen die een nivelleren-is-een-feest argument aanhalen. Boetes zou je namelijk ook prima inkomensafhankelijk kunnen maken. De gemiddelde zorgdirecteur of presentator bij de publieke omroep kan die 220 euro voor dat telefoontje makkelijker ophoesten dan die alleenstaande bijstandsmoeder.

Zolang boetes niet worden afgeschaft valt u in ieder geval aan te raden om u gewoon aan de geldende regels te houden in het verkeer. Zo moeilijk kan het toch niet zijn?