Politiek

Schippers wil beroepsgeheim artsen aantasten

16-01-2013 13:29

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat artsen hun medisch beroepsgeheim doorbreken bij vermoedens van arbeidsongeschiktheid- en zorgfraude. Ze is van mening dat iemand die fraudeert met ‘voorzieningen uit algemene middelen’ de bescherming van het medisch beroepsgeheim niet hoort toe te komen en komt met een wetswijziging.

Schippers komt tot die conclusie na een onderzoek van de Erasmus universiteit in haar opdracht naar de mogelijkheden om het medisch beroepsgeheim te doorbreken. Het onderzoek was naar aanleiding van  het schietincident in Alphen aan den Rijn, fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) en fraude met WIA en WAO uitkeringen.

‘Zorgfraude onacceptabel’

De onderzoekers concluderen dat vanuit het belang van het medisch beroepsgeheim, namelijk vrije toegang tot zorg, de bestaande wetgeving volstaat. Schippers deelt de algemene conclusies van de onderzoekers. Wel vindt ze het ‘onacceptabel’ dat fraude ten koste van middelen voor sociale zekerheid en zorg, niet zou kunnen worden bestreden en vindt ze daarvoor een wetswijziging noodzakelijk. Met de onderzoekers is ze van mening dat iemand die fraudeert met voorzieningen uit algemene middelen de bescherming van het medisch beroepsgeheim niet hoort toe te komen.