Binnenland

De Rechtszaak: Homohaat op Twitter bestraft?

16-01-2013 20:43

Hoogtijdagen voor haat op internet. Nadat PvdA-voorzitter Spekman afgelopen week enkele haatmails openbaar maakte en daarvoor steun van premier Rutte ontving, mocht Rick van D. vandaag aan de rechter uitleggen waarom hij op twitter homo’s zou hebben bedreigd, beledigd en jegens hen heeft aangezet tot haat, discriminatie en geweld. ‘Ik heb niet aangezet tot haat, hetero’s haten homo’s namelijk al.’

Tweets

In aanloop naar de Gay Pride van 2012 heeft Rick van D. vanuit huis een zestal tweets de wereld in geholpen. Over de botenparade wilde de verdachte bijvoorbeeld het volgende kwijt:

“Wij laten de mooie grachten niet vergooren door de homo pedofielen parade de gore pedofielen kanker konteneukers”

en

“Alle deelnemers aan de gay parade in onze grachten worden dit jaar vermoord door ons de Hells Angels “Big Red Machines!”

Nadat een politiemedewerker getipt was over de berichten besloot hij aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie kwalificeerde de feiten vervolgens als strafbaar en vandaag mocht Rick van D. zijn visie op de zaak geven.

Hersenziek

‘Ik heb die tweets inderdaad geplaatst. Ik ben me ervan bewust dat de teksten bedreigend en beledigend waren, dat was ook zo bedoeld.’ Inmiddels zijn de berichten overigens verwijderd.

Van D., die beweert tot zijn daad te zijn gekomen omdat hij werd lastiggevallen door homo’s, noemde homoseksualiteit ‘een hersenziekte’. Het was echter niet zijn bedoeling aan te zetten tot haat. ‘Nee, die haat bestaat al. Ik kan niet aanzetten tot iets dat er al is. Hetero’s haten homo’s.’

Op de constatering van de rechter dat dit volgens hem zeker niet het geval is, specificeerde de verdachte zijn stelling. ‘Bij de Hell’s Angels is dit in ieder geval wel zo.’

Strafbaar

Tijdens het requisitoir maakte de officier van justitie onderscheid in de drie strafbare feiten: bedreiging, belediging en het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld.

Ten aanzien van de bedreiging van homoseksuelen als groep werd vrijspraak gevraagd, omdat bedreiging pas kan worden bewezen als het dreigement ook daadwerkelijk de geadresseerden heeft bereikt. Met zijn beperkt aantal volgers (volgens de officier van justitie 129-, volgens advocate mr. Kneepkens slechts 78 volgers) en zonder het gebruik van hashtags is dit niet aan de orde. Alleen bedreiging van de politieman wordt verondersteld.

Belediging kent echter niet de voorwaarde dat “de beledigden” van het feit op de hoogte moeten zijn. Zolang de uitingen maar in het openbaar zijn gedaan en de verdachte bewust was van het beledigende karakter, kan zijn gedraging strafbaar worden gesteld. Volgens de officier van justitie voldoen de tweets aan deze criteria en dragen de ordinaire scheldpartijen van verdachte niet bij aan het maatschappelijk debat.

Tot slot vormt het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld zich in de uitnodiging of het idee om na het lezen van de tweets allemaal mee te helpen met de geweldplegingen.

Homovriendelijk

‘Met de acceptatie van homo’s ging het lange tijd de goede kant op in Nederland. Zo zouden we volgens onderzoek het meest homovriendelijke land ter wereld zijn. Maar de laatste jaren heeft de acceptatie een klap gekregen. Homoseksuelen zouden geen vrees moeten hebben zich vrijelijk te uiten.’ Hoewel het handelen van verdachte niet in geweldplegingen heeft geresulteerd, neemt de officier van justitie hem zijn tweets ‘ernstig kwalijk’ en ‘moet er een signaal worden afgegeven dat dit gedrag niet wordt getolereerd.’

Het feit dat Rick van D. zijn berichten binnen korte tijd van twitter heeft gehaald (omdat hij al vreesde hier last van te krijgen), wordt meegewogen in de strafmaat, evenals de constatering van de officier van justitie dat er reden is om aan te nemen dat verdachte in bepaalde mate een psychologische storing heeft.

De eis is uiteindelijk 60 uur werkstraf, mogelijk te vervangen door 30 dagen hechtenis. Geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Geen vrees

Advocate mr. Kneepkens stelt dat bedreiging van de politieman niet bewezen kan worden omdat er geen redelijke vrees kon zijn dat hetgeen waarmee gedreigd werd ook daadwerkelijk uitgevoerd zou worden. ‘Het was zo onwaarschijnlijk dat er naar aanleiding van de geplaatste tweets ook echt iets zou gebeuren dat van bedreiging geen sprake kan zijn.’

De twitterberichten van de verdachte zijn na de bekendmaking van zijn arrestatie op internet veelal als “zielig” omschreven. Ook daarin ziet mr. Kneepkens geen onderbouwing voor het aannemen van bedreiging.

Daarnaast zou Rick van D. het niet gemunt hebben op alle homoseksuelen in het algemeen, maar slechts op de deelnemers aan de Gay Parade. ‘En het feit dat de tweets snel van zijn account zijn gehaald, toont aan dat hij geen opzet heeft gehad in het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.’

‘Dientengevolge kan het ten laste gelegde niet bewezen worden verklaard en vraag ik vrijspraak voor alle feiten. Als de rechtbank toch tot een bewezenverklaring komt lijkt een voorwaardelijke werkstraf van twintig uur mij op z’n plaats,’ aldus de raadsvrouw.

Minister

Rick van D. zit op grond van een eerder uitgegeven rechterlijke machtiging nog enkele maanden in een psychiatriekliniek. Hij wil echter niet meewerken aan de onderzoeken aldaar. ‘Er is niets met mij aan de hand, psychisch ben ik helemaal in orde. Ik weet zelf dat het goed zit.’

Op de vraag van de rechtbank of het klopt dat verdachte zich uitgeeft als wereldwijd president van de Hell’s Angels, minister in Den Haag en iemand met referenties in de Eerste- en Tweede Kamer gaf hij geen commentaar.

‘Maar volgens mij bent u geen minister,’ stelde de rechter.

‘Geen commentaar.’

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.