Ouders niet meer de baas aan ontbijttafel

16-01-2013 16:45

Wekelijks sterven tientallen, misschien wel honderden, persberichten in hun eigen onbenulligheid. Gewoon omdat de media, u en ik geen klote geven om het nieuwste type grasmaaier, de oplevering van een nieuwbouwwijk in Schoonhoven of zichzelf ophemelende bedrijven. Heel soms vertelt zo’n door een ‘communicatieprofessional’ gecreëerde letterbrij ons echter iets leuks over de samenleving. 

Neem nu het persbericht “Nieuw Fred & Ed Dubbelbrood maakt brood eten weer leuk”. Kern van het bericht: Broodproducent heeft een brood ontworpen dat voor de helft bestaat uit wit brood en voor de helft uit bruin brood. Kinderen moeten eerst de bruine helft opeten, alvorens zij als beloning de witte kant van het sneetje mogen verorberen.

Ingewikkelde concepten

Het bedrijf stelt namelijk dat onderzoek uitwijst dat niet-ontbijtende kinderen sneller dik worden en slechter presteren op school. Dus ontbijt is belangrijk. “Maar een bruine boterham gaat er niet altijd even gemakkelijk in bij kinderen.” Gelukkig schieten Fred & Ed, twee genetisch mislukte muizen, te hulp en leren zij de kinderen op een speelse manier bruin brood eten.

Even afgezien van het feit dat de opsteller van het persbericht moeite heeft om de ingewikkelde concepten ‘ontbijt’ en ‘bruin brood’ uit elkaar te houden, misschien zijn crackers en fruit wel afdoende voor aandachtige en gezonde kinderen, wijst dit persbericht op een maatschappelijk probleem. Namelijk dat ouders niet langer de baas zijn over hun kinderen. Niet ouders, maar koters regeren aan de ontbijttafel.

Speelse en leuke manier

In al mijn jeugdigheid geloof ik dat het vroeger anders was. Als bruin brood en fruit gezond zijn, dan schotelden goede ouders hun kinderen dat voor. Het argument “lust ik niet”, werd afgedaan met “dan eet je maar niets”. Zo ging dat ooit. Want als ouders ben je er om kinderen op te voeden, niet om ze te plezieren. In het leven is immers niet alles leuk en lekker. Zelfs sommige goede en gezonde dingen niet.

Fred & Ed denken daar heel anders over. Conform de tijdsgeest moet namelijk op een speelse en leuke manier geleerd worden. Onze kleine prinsen en prinsessen mag geen strobreed in de weg gelegd worden. Of in de bewoording van het persbericht. “De bekende Fred & Ed characters spreken erg aan bij kinderen en verhogen de fun aan tafel”.

Tsjernobyl

Hiermee komt meteen een tweede probleem aan het licht. De in Tsjernobyl geboren muizen heten ‘characters’ en aan tafel gaat het niet om plezier, maar om ‘fun’. Naast dat kinderen geen enkele notie van tegenslag hebben, spreken zij straks ook alleen bakfietsmoedernederlands. Want ‘fun met de kids’ is blijkbaar het hoogste doel in de opvoeding van moderne ouders.