Voetbal

62 pond, waar stopt het?

16-01-2013 09:00

Commotie alom in de Premier League. Grensrechter John Brooks trok na afloop van het duel Arsenal – Manchester City (0-2) alle aandacht naar zich toe. Niet omdat hij iemand racistische bejegende of een klap gaf. Nee, Brooks attendeerde Manchester City verdediger Joleon Lescott er op dat de uitsupporters van City 62 pond (bijna 75 euro) moesten betalen voor een kaartje en dat hij niet moest vergeten het meegereisde publiek te bedanken. De club uit Manchester moest namelijk al ruim 900 van de 3000 kaarten teruggeven aan Arsenal omdat de fans de hoge prijs niet konden en/of wilden betalen.

Het is dan ook van de zotte. Zo veel geld voor een kaartje. Het is iets wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt in het Engelse voetbal, dure kaarten. Arsenal maakt het overigens het bontst. De goedkoopste seizoenskaart is ₤985 (bijna 1200 euro) al zijn daarbij wel maximaal 7 cup wedstrijden inbegrepen. De duurste seizoenskaarten bij The Gunners zijn meer dan twee keer zo duur als de goedkoopste ₤1954 per stuk voor 26 wedstrijden. Omgerekend komt dat uit op ₤75 euro. Precies het bedrag wat er gevraagd werd voor de kaarten van de uitsupporters. En dan zitten die nog weggestopt bij de cornervlag.
Overigens even ter relativering. De goedkoopste seizoenskaarten in de Premier League vind je bij Wigan Athletic. De goedkoopste variant is ₤255 terwijl de duurste seizoenskaart bij The Latics slechts ₤300 kost wat zich laat omrekenen tot ₤15.70 per wedstrijd. Dat de club elk jaar tegen degradatie strijdt moet je dan maar op de koop toenemen.

Toch zal er gauw verandering moeten komen in de kosten van de tickets. Gebeurt dat niet dan is het niet ondenkbaar dat er “Italiaanse” taferelen zullen plaatsvinden waarin topteams elkaar treffen in halflege stadions. Het is in Engeland wel eerder gebeurd en de geschiedenis zal zich altijd blijven herhalen.

In het seizoen 1948/49 (Ja dat is héél lang geleden) trokken de teams in de First Division in Engeland bij elkaar meer dan 40 miljoen toeschouwers. In die tijd was de goedkoopste seizoenskaart gemiddeld nog ₤6,25. Maar vanaf dat seizoen werden de kaarten voor het voetbal duurder. Steeds duurder waardoor het aantal toeschouwers ook steeds meer afnam.

Het absolute dieptepunt was het seizoen 1985/86 waarin de seizoenskaartprijs richting de 250 pond ging en de clubs in een jaar slechts 16.5 miljoen bezoekers trokken. Een afname van maar liefst 60%.

Het is dus oppassen geblazen voor de Engelse clubs. Ze hebben nog altijd de mazzel dat veel fans leven voor hun club. Maar als de kaartprijzen echt zo blijven stijgen dan zal de clubliefde van veel fans toch echt op de proef gesteld worden. Met alle nodige gevolgen van dien.