Wielrennen

Waarom zou Lance Armstrong bekennen?

16-01-2013 10:40

De geruchten raasden vandaag over het web. En ook RTL Nieuws had het in zijn bulletin zitten: ‘Lance Armstrong heeft bij Oprah bekend dat hij EPO heeft gebruikt’. Maar waarom? De oud wielrenner heeft helemaal geen baat bij een bekentenis.

Charmante moeder

Voor Oprah Winfrey lijkt het een van de hoogtepunten van haar televisie carrière te worden. Alsof ze er nog niet genoeg had. Volgens de talkshow host kwam Armstrong zelf naar haar toe met het verzoek om in een gesprek met haar ‘schoon schip te maken’. Hij wilde overal een streep onder zetten en wilde dat doen bij de charmante moeder der praatprogramma’s. En dus wist Oprah niet hoe snel ze naar Austin Texas moest rijden om de gevallen topsporter uit te horen.

Sinds de televisiepersoonlijkheid in de media te kennen gaf dat ze Lance Armstrong heeft geïnterviewd over zijn EPO-gebruik in het verleden, gaan de wildste geruchten. Volgens één gerucht blijft Lance ontkennen doping te hebben gebruikt. In het gesprek zou hij juist fel tegen het besluit van de UCI ingaan. Maar nu heeft Oprah gezegd dat Armstong ‘schoon schip heeft gemaakt’.

Een lieve vrouw, maar…

En daarmee lijkt Armstrong vooral zichzelf in de vingers te snijden. Want waarom zou hij bekennen? Al zijn eerder gewonnen prijzen is hij kwijt, hij heeft een levenslange schorsing en zijn zorgvuldig opgebouwde imago is niets meer waard. Hij heeft zelfs zijn ‘kindje’ Livestrong moeten overdragen aan een nieuw management.

Daarnaast zou een bekentenis de oud-renner alleen maar meer in de problemen brengen. Schuldeisers hebben nu eindelijk poot om op te staan. Oud sponsoren vliegen als aasgieren boven Lance zijn hoofd. Wachtend op een misstap. Klaar om zijn bankrekening kaal te plukken. Dat lijkt nu een kwestie van tijd. Maar ook Armstrongs vrijheid is in het geding. Hij heeft onder eden verklaard niet te hebben gebruikt. En wanneer dat gelogen blijkt, hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd.

Een bekentenis lijkt dan ook meer nadelen dan voordelen op te leveren, er valt niets te winnen. Armstrong heeft al veel verloren en wanneer hij toegeeft dat hij dope gebruikt heeft, verliest hij alleen maar meer. Het is een lieve vrouw hoor die Oprah, maar waarom zou Armstrong bekennen?