Business

Crisis treft no-nonsense bedrijven niet

17-01-2013 12:50

Ahold en ASML komen als eerste beursgenoteerde bedrijven met jaarcijfers over 2012. ASML kon ondanks een winstdaling van 300 miljoen een winst van 1,14 miljoen noteren. De omzet van Ahold steeg met 8,5% ten opzichte van vorig jaar naar 32,8 miljard.

ASML consolideert zijn omzet volgens CFO Peter Wennink door de grote vraag naar mobiele applicaties en tablets. Het technologieconcern levert chips waarop de elektronische apparatuur draait. De jaarcijfers van Samsung, een belangrijke klant van ASML, zijn nog niet definitief maar de verwachting is dat de smartphones en tablets opnieuw een recordomzet gaan opleveren. De hoge omzet van ASML als een van de wereldmarktleiders op het gebied van dit soort chips lijkt vanuit uit deze consumentenhype te verklaren.

De chipmakers profiteren dus van een tabletstarende markt. De consument wil en kan immers zo goed als alles op zijn tablet. Dit bracht de oud-moeder van ASML, Philips dit jaar tot het definitief afstoten van haar tv-tak. Een consument hoeft geen tv meer te kopen als hij met een tablet een tv heeft  waarmee hij ook nog kunt internetten.

Kruidenier

Kruidenier Ahold lijkt te profiteren van de slecht lopende horeca. Een keertje minder uit eten is voor consumenten een makkelijke bezuiniging. Dat een mens toch moet toch eten staat vast. De supermarkten en daarmee dus Ahold profiteren. Overigens presenteerden supermarktconcurrenten Carrefour en Delhaize vandaag een zelfde soort omzetcijfers.

Ahold zegt in Amerika te hebben geprofiteerd van de tropische storm Sandy door razendsnel in te springen op de behoefte van slachtoffers. Deze constatering brengt enige nuancering in de goede cijfers van het supermarktconcern. Het is te hopen voor de Amerikanen dat er volgend jaar niet weer zo’n storm over New York raast. In de gedachtelijn van Ahold zou dat ook minder omzet betekenen voor de kruidenier.

Etos

Etos is een van de zwakke dochterondernemingen van Ahold. De drogisterij presteerde matig in 2012 en temperde daarmee de omzetcijfers. Het segment van drogisterijen, waar Etos onder valt, is zeer concurrerend wat de prijzen drukt. Daarnaast is de vraag naar cosmetica in tijden van crisis laag.

De AEX-index reageerde vanmorgen niet fors op de bekendmaking van de jaarcijfers. Beleggers lijken in afwachting van de jaarcijfers van de grote Amerikaanse bedrijven.