Media & TV

De verkrachtingshoax van Trouw

17-01-2013 14:33

Allochtonen, migranten, moslims, MOE-landers en ander vreemd volk, het zijn allemaal viezeriken, producten van seksueel grensoverschrijdende culturen! Tenminste als we Trouw moeten geloven. Nederland heeft volgens Trouw namelijk een ‘allochtonenprobleem’, want deze smeerkezen leggen vaker dan autochtonen de schuld van seksueel geweld bij het slachtoffer. Het zit in hun ‘cultuur’, of is het wéér een hoax?

Afgelopen dinsdag publiceerde Trouw een artikel over het onderzoek van Marianne Cense, onderzoeker bij Rutgers WPF.

Allochtonenprobleem

Cense deed onderzoek naar opvattingen van laagopgeleide allochtone- en autochtone jongeren over seksualiteit. In het Trouw- artikel werd geclaimd dat “cultuur een rol speelt bij grensoverschrijdend seksueel gedrag”.
Met andere woorden: als een allochtoon een vrouw verkracht, dan zal de verklaring liggen in zijn culturele achtergrond.

Allochtonen snappen dus niet hoe het werkt en moeten bijgeschoold worden, zelfs laagopgeleide autochtonen hebben meer seksuele moraal dan deze viezeriken. Dit klinkt sarcastisch, maar is ook precies de ondertoon van het Trouw-artikel. Want de journalist in kwestie vraagt zich ook af of het een ‘allochtonenprobleem’ is en claimt dat scholing dit zal verhelpen.

Journalist snapt het niet?

Toch wel gedurfd van Trouw om met zo’n kritisch stuk over de multiculturele samenleving te komen, of niet? Nog dezelfde dag publiceerde Rutgers WPF een bericht op hun website waarin ze de uitspraken in het Trouw-artikel nuanceren. Zo spelen er naast ‘cultuur’ ook veel meer factoren mee. Nee maar! Joh! Iedere eerstejaarssociologiestudent had dat kunnen vertellen.

Opmerkelijk, in het onderzoek van Cense (pdf) concludeert zij dat “cultuur een minder directe invloed heeft op de ervaringen van jongeren met grensoverschrijdend gedrag”.

Het blijft dus een raadsel hoe en waarom ‘cultuur’ zo prominent als verklaring werd aangegeven in het Trouw-artikel. Nou, eigenlijk weten we het wel. Het is natuurlijk erg hot om nu aan te tonen dat er naast India ook een verkrachtingsmoraal heerst onder allochtoontjes in Nederland. Maar goed, er is nog hoop, Trouw komt donderdag met een verdiepend – lees rectificerend – stuk over dit onderzoek.

Cultuurmythe

Los van de misinterpretatie die ontstaan is door het stuk in Trouw is er iets anders storend aan het onderzoek van Cense, namelijk het gebruik van het begrip ‘cultuur’. Cultuur komt van het Latijnse woord cultura en refereert naar ‘het bebouwen van grond’.

Cultuur veronderstelt dus altijd een relatie met een plaats. De Surinaamse, Marokkaanse en Turkse cultuur zijn bijvoorbeeld allemaal verbonden met het land van herkomst. De assumptie is dat al deze culturen van elkaar verschillen en corresponderen met landsgrenzen. Hoewel er overeenkomsten kunnen zijn, zullen de verschillen altijd groter zijn.

Etniciteit

In Nederland is er een run op het duiden van het gedrag van allochtonen. Vaak wordt de verklaring in cultuur gezocht. Echter, het probleem met cultuur is dat het mensen reduceert en de complexiteit van het dagelijks leven niet kan vangen.

Want waar begint en eindigt cultuur? En als cultuur één van de oorzaken is, hoe is de interactie dan met andere factoren? Zijn mensen altijd producten van hun cultuur?

Dus toch een hoax

Cultuur is in dat opzicht nietszeggend en verklaart uiteindelijk niet veel. Dat wil niet zeggen dat wij  gedrag niet kunnen herleiden naar etniciteit. Echter, het is dan beter om te spreken van een discours en dominante opvattingen binnen groepen.

Het zijn dominante opvattingen over seksualiteit die leiden tot bepaald grensoverschrijdend seksueel gedrag, maar dit betekent niet dat die gedeeld worden door alle groepsgenoten.

Uiteindelijk is dit ook één van de conclusies van het onderzoek van Cense. Zij claimt: “Geconcludeerd kan worden dat een categorisering van de doelgroep jongeren naar culturele achtergronden geen optimale strategie is, omdat dit niet op directe wijze samenhangt met seksueel grensoverschrijdend gedrag”

BAM! Dus toch geen cultuur! Dit maakt de Trouw-publicatie van afgelopen dinsdag des te meer een hoax. Ben benieuwd naar de rectificatie, uuh sorry verdieping van donderdag.

Shashi Roopram is allochtoon, dus verkracht volgens Trouw. Vrouwen opgepast!