Armstrong moet ook overwinning op kanker inleveren

18-01-2013 15:42

De overwinning die Lance Armstrong eind jaren negentig op kanker boekte is ongeldig verklaard. In een interview met Oprah Winfrey bekende de oud-wielrenner gisteren dat hij zijn zege heeft te danken aan verboden middelen. Armstrong heeft dit altijd ontkend, maar moest schoon schip maken na aantijgingen van antidopingbureau USADA.

“Het was allemaal één grote leugen. En die heb ik steeds herhaald”, aldus de Texaan. “Ik heb kanker niet overwonnen, dat hebben de oncolytica en cytostatica gedaan. Ik schaam mij diep dat ik die overwinning wel altijd geclaimd heb.”

Al jaren gingen geruchten dat Armstrong in het geniep in een speciaal geprepareerde kamer verboden middelen tot zich nam. Mart Smeets, die altijd in de onschuld van Armstrong is blijven geloven, reageert geschokt. “Geruchten zijn er altijd, maar als iemand zoiets niet vertelt dan komt zelfs de beste journalist er niet achter. En dat is gebleken. Dat mag ik toch wel zeggen?”

Het nieuwe kanker
Kankercommentator Maarten Ducrot spreekt verheugd over ‘het nieuwe kanker’. “Het is goed dat deze ziekte niet langer wordt gezien als een zaak van winnen of verliezen. Dit gaat om toeval, geluk, het lot. De ene kankerbestrijder is niet beter dan de andere. Kanker is geen wedstrijd.”