Buitenland

Michelle Obama doet aan style-shifting

18-01-2013 15:30

Michelle Obama heeft een twitteraccount! Goed nieuws. Echter zou je wel kunnen stellen dat mevrouw Obama enigszins achter de feiten aanloopt; Twitter bestaat al enige tijd, en Michelle is nu ook alweer aardig lang ‘First Lady’. Het is dan ook Michelle’ s tweede account. Haar eerste, @MichelleObama dateert uit eind 2011, en wordt gevolgd door zo’n 2,6 miljoen mensen.

Flotus
Wat is dan het verschil? Michelle’s tweede account heeft de naam ‘FLOTUS’ gekregen, een afkorting voor ‘First Lady of the United States’. De tweets van @MichelleObama komen van de ‘persoon’ Michelle Obama; de vrouw van de voormalige presidential candidate. FLOTUS is de officiële account, waarbij volgers worden toegetweet door de First Lady (en dat dat op dit moment Michelle is maakt niet zoveel uit).

Waarom dit handig is, simpel: verschillende account geven Michelle de mogelijkheid om haar  boodschap te framen, haar doelgroep te zoeken. De vrouw van de president heeft haar volgers iets anders te vertellen dan de First Lady of the United States. Michelle en haar team zijn bezig het het digitale equivalent van style-shifting: een begrip dat stelt dat het van groot belang is om je publiek te kennen, om zo te kunnen beslissen hoe je je boodschap aan hen overbrengt; welke toon je aanslaat, welke woorden je gebruikt, of je je informeel of juist joviaal opstelt.

Barack

Een goed voorbeeld hiervan is het twittergebruik van Barack Obama. In december beantwoorde Obama vragen over de fiscal cliff, niet met zijn @BarackObama account, maar via een meer officieel kanaal: het @WhiteHouse account. Obama was President Obama, niet Barack. Een groot verschil. Vice President Joe Biden zit in dezelfde situatie als Michelle: ook hij kan kiezen voor wie en hoe zijn boodschap bedoeld is; via @JoeBiden of @VP (Office of Vice President). Grappig is ook dat Michelle en Barack, een stel dat via sociale media toch wel redelijk affectionate is, elkaar op de officiële account niet volgen. Dit terwijl @FLOTUS Joe Biden’s officiële account wel volgt. De wondere wereld van de officiele twitteraccounts.