Binnenland

‘Nieuwjaars-conference’ Jan Jaap van der Wal blijkt hoax

19-01-2013 12:18

De Samhoud foundation had het goed voor elkaar. Het persbericht ‘Van der Wal en Jansen geven nieuwjaarsconference’ werd door de media klakkeloos overgenomen. De aandeelhouders moeten blij zijn geweest met de publiciteit. Maar hoe zag de vrijdagavond er in werkelijkheid uit?

Powerpoint
De zeer amateuristische en onvoorbereide opening draaide om de presentatie van het boek en documentaire van de foundation. De boodschap was duidelijk. Altruïsme, verbinding en solidariteit. Het liefst middels “#brighterfuture”. Een ware liefdadigheidsavond voor de grachtengordel. Met een knullige powerpoint met zielige negers en een infographic. En niet te vergeten: de komedianten, Jan Jaap van der Wal en Dolf Jansen. Want die kunnen niet ontbreken op zo’n avond. In Tuschinski natuurlijk, want het mocht wat kosten.

Blauwe ballen
Van der Wal kreeg voor de pauze een schamele 25 minuten het toneel; Jansen zou na de pauze hetzelfde krijgen. Het thema ‘de blauwe ballen van verbinding’ (blauwe voetballen verspreid door heel Tuschinski) bleek in combinatie met de kou een van de leukste grappen van Jan Jaap van der Wal. Op het gezicht van de cabaretier was teleurstelling in zichzelf af te lezen. Hij wist zelf ook niet waarom hij daar stond. Natuurlijk had hij dat boek niet gelezen. Hij grapte wat over Sylvie en Rafael. Het publiek lachte. Toen mocht hij weer af. Tja, dat is dan je carrière. Je schnabbelt je eigenwaarde eigenhandig de deur uit.

Misselijk
Ondergetekende heeft helaas Jansen niet meer na de pauze zien optreden wegens een dwingende, opkomende misselijkheid. Het was duidelijk dat de CEO van Samhoud van gekkigheid niet wist wat hij moest doen met zijn geld. De avond was leuk voor de aandeelhouders, maar van een ‘nieuwjaarsconference’ was in geen enkele mate sprake. Menigeen kan opgelucht adem halen.