Wielrennen

Gert Jakobs walgt van anonieme bekentenissen

21-01-2013 16:31

Langzaam maar zeker komen er steeds meer details naar buiten over het dopinggebruik van de Nederlandse wielrenners. De NOS is al geruime tijd in het wroeten in het doen en laten van de voormalige Rabobankploeg en komt geregeld op de proppen met anonieme ex-renners die een boekje open doen. Maar ook NRC kwam afgelopen weekend met een groot en onthullend verhaal over dopinggebruik bij de Raboploeg, wederom anoniem.

Dacht aan een vooropgezet plan

Een van de anonieme ex-renners die hun verhaal deden aan Thijs Zonneveld van NRC was Danny Nelissen. Hij was midden jaren 90 actief  als profrenner bij de net opgestarte Rabobankploeg. Later werd hij wielercommentator bij Eurosport en de afgelopen twee zomers schoof hij aan bij Tour du Jour van RTL. Zaterdag, na publicatie in NRC, kreeg Nelissen echter spijt van zijn anonimiteit. Hij besloot dat alleen full disclosure zijn naam zou zuiveren. En zo geschiedde. Hij nam een exclusief, Oprah-achtig interview op met Wilfred Genee en zaterdag kreeg RTL Nieuws de primeur al.

Niet iedereen is echter blij met de open kaart die Nelissen speelt. Zijn collega aan de tafel bij Tour du Jour bijvoorbeeld, Gert Jakobs, ook al een ex-renner. “Ik kon en wilde het niet geloven, en dacht aan een vooropgezet plan om andere getuigenissen uit te lokken”, reageert Jakobs in zijn wekelijkse column op zijn Facebookpagina. “Ik heb helemaal niets met anonieme getuigen, maak jezelf bekend of houd je klep dicht!”

Bekentenis aan de late kant

Jakobs is niet alleen pissig over de eerste anonieme bekentenis, ook verwijt hij zijn tafelgenoot enige hypocrisie. “In Tour du Jour en wellicht kunt u het zich herinneren kwam Danny met een medisch attest waaruit bleek dat hij een aangeboren hematocriet heeft van 54 Alles wat boven de vijftig is, is in ieder geval verdacht maar een medisch attest gaf aan dat moeder de natuur Danny een handje had geholpen t.o.v. de minder bedeelde Gert Jakobs. De bekentenis van Danny valt mij dan wat rauw op het dak! Danny was en is ook een echte vechter voor een schone sport, de bekentenis vind ik persoonlijk aan de late kant.”

Dat Nelissen nu ook on the record heeft verklaard dat er bij de Rabobank doping werd gebruikt, wil volgens Jakobs nog niet zeggen dat de toppers van de jaren 90 ook in de verboden snoeptrommel graaiden. “Ik geloof ook nog steeds in onze Michael Boogerd, Erik Dekker en andere grote namen van de bankiersploeg dat ze nooit ‘iets’ gedaan of ‘iets’ gezien hebben! Al hoop ik niet dat dit over een aantal weken betekend dat deze heren ook ‘Uit de kast’ komen. U mag mij naïef noemen, u mag mij een clown, u mag mij een idioot noemen maar zolang het tegendeel nog niet bewezen is, kan en mag je niemand veroordelen!”