Wielrennen

Had Genee Lance Armstrong laten interviewen

21-01-2013 23:02

Het dopinginterview op RTL was een verademing. Geen pr-praatje, maar een echt verhoor. Wilfred Genee liet duidelijk merken dat het bekennen van EPO-gebruik niet betekent dat je niet aangepakt kan worden. En daar kan Oprah Winfrey nog wat van leren. 

Geen genoegen

De bekentenis zelf had zich afgelopen weekend al plaatsgevonden in NRC. Al in zijn eerste vraag gaf Genee aan dat hij alleen de waarheid wilde en niets anders. Nelissen dook meteen in de slachtofferrol. Genee trapte er niet in. Bleef kritisch. Nam geen genoegen met ‘ja, maar ik ben nu toch eerlijk’? Ooit gelogen is altijd een man die niet eerlijk kan zijn, dat weet Genee ook. En handelde daar naar.

Iedere uitspraak van Nelissen werd aan de tand gevoeld. Voor alles was meer duidelijkheid nodig. Een verademing na het interview met Lance Armstrong. Daar knikte Oprah alleen maar. Ze leefde zichtbaar met hem mee. Troostte hem nog net niet. Renners die toegeven doping gebruikt te hebben, moeten niet denken dat een bekentenis ervoor zorgt dat ze met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Juist in een kritisch gesprek moet de echte waarheid naar boven komen.

Daarom is het ook zo jammer dat Oprah Armstrong heeft geïnterviewd. Het pr-praatje om Lance in een goed daglicht te plaatsen, had veel beter gekund. Genee had de oud-Tourwinnaar doormidden gezaagd. En dan waren er veel meer vragen beantwoord.