Weekend Wrap-Up: Week 3

21-01-2013 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Buiten sneeuw, dus wintersporten, schaatsen en veldrijden.

Snelheid op het ijs

De langebaanschaatsers zijn in Noord-Amerika en dat betekent snelle tijden. In het Canadese Calgary ging bij de vrouwen het wereldrecord op de korste afstand eraan. De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee raffelde de 500 meter af in 36,80 seconden. De Nederlandse Margot Boer werd verrassend derde in 37,54. Een evenaring van het Nederlands record. Bizar genoeg staat dat record al elf jaar. Het Nederlandse vrouwensprinten heeft dus in elf jaar tijd vrijwel geen ontwikkeling doorgemaakt. In ieder geval niet richting snellere tijden.

Jan Smeekens brak wel het Nederlands record. En met 34,32 seconden won hij de wedstrijd ook nog eens. Otterspeer deed ‘m dat later na op de dubbele afstand. Bij de duizend meter voor de vrouwen pakte allroundkampioene Ireen Wust zilver.

De Nederlands kampioene allround had op dat moment wat anders te doen. Jorien ter Mors was in Malmö voor het EK shorttrack. Daar greep ze brons. Bij de mannen was er wel goud voor ons land, niet de verwachte Sjinkie Knegt pakte de titel maar Freek van der Wart.

De Nederlandse dames pakte wel goud in de teamwedstrijd, de mannen zilver.

Dominante Van der Poel

Bij de wereldbeker veldrijden in Hogerheide deed Marianne Vos mee en won dus. Bijzonderder was de wedstrijd bij de mannen. Voor het eerst deze eeuw eindigden er geen Belgen op het podium. Wél een Nederlander. Lars van der Haar werd voor de tweede keer dit seizoen tweede.

In de toekomst zijn podiumplekken voor Nederlanders waarschijnlijk een stuk normaler. Mathieu van der Poel won de wereldbeker in Hogerheide bij de junioren. Dat was zijn 24e wedstrijd dit seizoen. En zijn 24e overwinning. Onwerkelijk.

Aan de andere kant van de wereld werd Gerard de Rooy vierde in het eindklassement van de Dakar-rally. Door pech onderweg en een volgens zijn navigator te makkelijk parcours moest hij drie Russen voorlaten.

CC-foto: UweFan