Leven

Foodgeek: Silken tofu

22-01-2013 11:00

Foodgeek Anna bespreekt iedere week een vreemd ingrediënt. Wat doet het, en belangrijker: wat maak je ermee?

We trappen af met zijden tofu, ook wel bekend als silken of soft tofu. Deze zachte variant van tofu is verkrijgbaar in de biowinkel, de toko en in de grotere vestigingen van bepaalde supermarkten. Silken tofu is het sleutelingrediënt van wat sinds kort mijn favoriete dessert is; chocolademousse.

Wereldverbeteraarseten

Dit recept vervult mijn zondige hart met zoet plezier, terwijl het op voedingswaarden niet eens zo verkeerd scoort. Het schuldgevoel dat gepaard gaat met het genieten van sommige van de beste lekkernijen wordt door de silken tofu tot een minimum beperkt. Een ideale situatie in deze tijd van gezondheidsgekte. Aan tofu kleeft echter een wereldverbeteraarsimago dat maar bij weinigen de lekkere eetlust opwekt. Veel mensen hebben wel eens ‘iets met tofu’ gegeten, en concludeerden dat het nergens naar smaakte.

Deze conclusie is te wijten aan ‘onjuist tofugebruik.’ Tofu heeft inderdaad een neutrale smaak, en wordt dan ook vooral voor de textuur en voedingswaarde gebruikt. De tofu zorgt voor een zachte ‘bijt’ in het gerecht, terwijl het gehoorzaam de smaken overneemt die je er aan toe voegt . Er lijkt iets bovennatuurlijks te gebeuren als je het spul met chocola combineert. Je hoeft dus geen veganist of allergische eter te zijn om een uitstapje naar een plantaardige maaltijd te maken. De voedingswaarde van tofu is dus ook echt goed; veel hoogwaardige eiwitten, cholesterolvrij en arm aan verzadigde vetten.

Makkelijk ingrediënt

Met de normale, stevige tofu heb je wel wat trucs, kruiden en kennis nodig. Zo anders dan met zijden tofu, waar je eigenlijk niets mee hoeft te doen om het op een lekker manier te verwerken. Dit is hét belangrijke verschil tussen de twee soorten. Een ander verschil is dat de zijden tofu een stuk zachter is; een soort dikke pudding. Jaren terug maakte ik me nog schuldig aan ‘onjuist tofugebruik’ en mislukte mijn eerste experiment met zijden tofu. Ik wilde er van alles mee, had geen idee wat, de boel viel uit elkaar, gerecht mislukt. Nu blijkt dat ik gewoon te moeilijk deed, want zijden tofu is dus echt level 0 in het plantaardig eten. Er zijn ontelbare simpele toepassingen voor te vinden en verzinnen. Het is zo’n gemakkelijk ingrediënt om allerlei recepten in de plantaardige keuken mee te verrijken. Het kan bijvoorbeeld in een dip, puree, dressing of soep, of als vervanger voor ei in gebak of zelfs een omelet. De ultieme toepassing is zijden tofu als medium voor zoetigheid.

Het chocoladetoetje

Het plantaardige chocoladetoetje is te maken in de niveaus ‘supersimpel’ en ‘simpel’. De simpele variant is een verrassende chocolademousse met crunchy kristalletjes. Heb je niet veel tijd of ga je nu eenmaal graag voor supersimpel, dan wordt het een gewone chocoladevla. Hiervoor combineer je de silken tofu met twee eetlepels cacao en twee eetlepels zoetmiddel (bijvoorbeeld agavesiroop, oerzoet, honing of gewoon (riet)suiker) in de blender. Blend de ingrediënten een minuutje, giet de ‘vla’ in de kopjes en zet minstens een uur in de koelkast voor het opdienen.

Voor de mousse:

– 1 pakje silken tofu (400 gram)
– 100 gram pure chocolade
– 30 gram ongezoete cacaopoeder
– 1 eetlepel (soya)melk
– 100 gram kristal- of rietsuiker
– 2 eetlepels drank (bijvoorbeeld rode wijn, port, grand marnier)

Bereidingswijze

Giet de inhoud van het pakje tofu in de blender en blend tot een zachte, vloeibare massa. Smelt in een glazen, hittebestendige kom de chocolade au bain marie (laat een laag water koken in een pannetje en zet hier de kom op). Schep het cacaopoeder, de soyamelk, de suiker en de drank door de gesmolten chocolade en meng goed boven laag vuur. Haal het cacaomengsel van het vuur, voeg de tofu toe en meng goed door elkaar. Er mogen wat klontjes in blijven zitten. Schep in kommetjes, dek af met huishoudfolie en laat het minstens een uur in de koelkast staan.

Toen ik de resultaten aan het testpanel voorschotelde heb ik overigens niet verteld dat er tofu in zat. Ik deed een onschuldige lach en zei “jongens, dit is op basis van soja…. gezond!”. Soja is minder eng dan tofu. De (simpele) trucs en tips voor het bereiden van een lekker hoofdgerecht met tofu hou je van me tegoed. De volgende keer onderzoek ik weer een nieuw product dat me deed fronzen in de winkel.

Foodgeek Anna Curvers (twittert ook) neemt elke week een nieuw, eng, onbegrepen, hip of vreemd product uit het supermarkt- of natuurwinkelschap en zoekt uit wat ermee te doen.

Foto: Bin Im Garten via Wikimedia Commons