Kinderarbeid in Arnhem

22-01-2013 14:00

Vanaf 2015 toont het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de canon van de vaderlandse geschiedenis. Aanvankelijk zou het Nationaal Historisch Museum worden gebouwd, maar na jaren van moeilijkheden werd uit dit project de stekker getrokken. Het Openluchtmuseum trekt nu de kar met het Rijksmuseum Amsterdam. Kinderen krijgen echter nu al een voorproefje van het verleden.

Poetsen
Vanaf vandaag kunnen scholen al terecht voor verschillende projecten, zoals ‘Verzet tegen kinderarbeid’ en ‘Veelkleurig Nederland’. Kinderen kunnen bij een textielfabriek jute zakken naaien en schoenen poetsen, om zo te ervaren hoe hun leeftijdgenootjes leefden.

Molukkers
Verder gaan kinderen leren hoe het is om vanuit een ander land naar Nederland te komen. Ze leren onder meer hoe het Molukse families verging toen zij hierheen kwamen in 1950. De kinderen zullen zowel Molukse gerechten kunnen maken als Hollandse pot.  “Ze passen de kleding, spelen de spelletjes en ontdekken hoe het contact tussen de nieuwkomers en de Nederlanders verliep,” aldus de website.