Business

Nederland verdient miljoenen aan schuld

22-01-2013 10:33

Even opletten. Het bestaat. Nederland ontvangt rente omdat we ons voor 3,4 miljard euro  in de schulden steken.  Hoe dat kan? Dat is het wonder van de negatieve rente. 

Het komt zelden voor. Je leent geld en iemand geeft je geld toe. De rente die Nederland betaalt voor de leningen is min 0,011 procent. Oftewel, de Nederlandse staat verdient geld met een lening. Instituten willen het kredietwaardig geachte Nederland zo graag geld uitlenen dat ze er geld bijgeven.

Geld bij

Het klinkt onlogisch en dat is het ook wel een beetje. Een vergelijking, je geeft iemand 100 euro en vraagt of hij het voor je wil bewaren. ‘Dat is goed, maar dan wil ik wel vijf euro om het te bewaren.’ Omdat de lener er zo goed op let. Huh?! Negatieve rente dus.

Naarmate het vertrouwen in de lener lager is, is de rente hoger. De uitlener denkt bij lager vertrouwen immers een groter risico te lopen dat hij zijn geld niet meer terugziet. Voor dat risico moet worden betaald. Een parallel naar Nederland betekent dat beleggers dus zoveel vertrouwen hebben in de Nederlandse staat dat ze geld bijgeven om geld te mogen lenen. Het boerenverstand zegt, waarom zou je dat doen?

Risico

Zit zo. Geld beleggen brengt risico’s met zich mee. Een bank kan failliet  gaan en dan is uw spaargeld weg. Een bedrijf kan failliet gaan, pats: aandelen weg. Griekenland kan failliet gaan, staatsobligaties weg. De prijs van een lening wordt op een veiling bepaald door vraag en aanbod onder invloed van de risico’s die beleggers denken te nemen bij het investeren in een bepaalde lening.

Nederland heeft een staatsschuld die per jaar aardig oploopt. U weet wel, die discussie over wel of niet drie procent. Die staatsschuld zal gefinancierd moeten worden, het geld moet immers ergens vandaan komen. Dus moet de Nederlandse staat geld lenen.

Oude sok

Beleggers hebben dus kennelijk zoveel vertrouwen in de Nederlandse staat dat ze geld toeleggen op het mogen uitlenen van geld aan Nederland. Het risico op beleggen vinden ze zo groot dat ze het geld niet ergens anders durven wegzetten. En in een oude sok stoppen, is immers ook een risico. Om het veilig weg te zetten, brengen beleggers het geld naar de Nederlandse staat.

De Nederlandse staat komt dus zo betrouwbaar over dat het wonderbaarlijk genoeg geld verdient met geld lenen. Het is overigens niet de eerste keer dat Nederland geld leent tegen een negatieve rente. In augustus en september 2012 lukte het ook al. Dus wat dat betreft, laat die staatsschuld nog maar wat verder oplopen.