Voetbal

Bradford City geniet van bekerdroom

23-01-2013 15:00

You might have to read it again just to make sure it is actually true and you weren’t dreaming (!) But City will contest the Capital One Cup in the grand final at Wembley Stadium on Sunday 24 February 2013. Zo opende Bradford City afgelopen nacht een nieuwsbericht over het bereiken van de finale van de Capitol One Cup, ook wel de League Cup. Na een bloedstollend spannende halve finale, gespeeld over twee wedstrijden, mag Bradford City, uitkomend in de laagste profcompetitie van Engeland, het op het heilige gras van Wembley opnemen tegen Chelsea of Swansea City. 

Bradford City, een provincieclub in het noorden van Engeland, vierde in het vorige millennium voor het laatst successen. In 1999 promoveerde de club naar de Premier League, om er twee jaar later weer uit te vliegen. Inmiddels is de club behoorlijk afgedaald tot op het vierde niveau, de League 2. Daar, in de kelder van het Engelse profvoetbal, is de de Premier League ver te zoeken. Geen glamour, geen live-uitzendingen van Sky Sports en al helemaal geen grote transfersommen. Het team van Bradford City bestaat uit goedwillende amateurs. Het team werd in totaal voor zo’n slordige 7500 pond bij elkaar gekocht. Voor een dergelijk salaris komt Mario Balotelli zijn bed waarschijnlijk niet uit.

En toch hebben die amateurs het geflikt. Niet alleen werd Aston Villa, toch niet zomaar een club uit de Premier League, uitgeschakeld in de halve finale. Eerder al werd topclub Arsenal uit de Cup gewipt. Op naar Wembley dus, het heilige stadion. Daarmee komt een droom uit voor spits James Hanson. “Dit betekent zo veel voor de club en de stad. Ik denk dat wij Wembley volledig kunnen vullen met onze fans”, aldus de spits.

Toch is het helaas voor Bradford City niet de eerste keer dat de club in het nieuws is. Het is 11 mei 1985 als tijdens de wedstrijd Bradford City – Lincoln City de houten tribune in brand vliegt. Wat volgt is een tragische ramp. De aanwezige 11076 toeschouwers proberen op alle mogelijke manieren het stadion te verlaten. Helaas lukt dat niet iedereen. In totaal komen er 56 mensen om het leven en 200 mensen raakten gewond. De NOS maakte een documentaire die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Na al die jaren komt Bradford City dus éindelijk weer eens positief in het nieuws. Zondag 24 februari treden de veredelde amateurs op het heilige gras van Wembley aan tegen de duurbetaalde profs van Chelsea of Swansea. Een ouderwets voetbalsprookje, en wat zou het mooi zijn als de club uit de League 2 het sprookje af zou schrijven…