Emancipatie van de vegetariërs

23-01-2013 11:00

Goed nieuws voor de vegetariërs onder ons. De tijd dat jullie wereldverbeteraars en geitenwollen sokken zijn is bijna voorbij. In Rotterdam opent een restaurant waar de vega’s hun hart kunnen ophalen. Het Rotterdamse restaurant In de keuken van Floris biedt vlees noch vis, maar wel een negen gangen menu vol verrassende, culinaire hoogstandjes.

Vlees noch vis

Een creatief feest voor vegetarische smaakpapillen. Eigenwijze groentegerechten van chef kok Floris Versluijs die met zijn smaakvolle handtekening een kookrevolutie wil ontketenen en voor wie koken ‘kunst voor alle zintuigen’ is. Overigens biedt In de keuken van Floris ook een menu met vlees en vis.

ONa uitgebreid experimenteren met verschillende producten en geluisterd te hebben naar de feedback van vegetarische gasten heeft chef kok Floris Versluijs nu besloten om het vegetarische menu iedere dag aan te bieden, naast het ‘gewone’ menu met vis en vlees. Aanvankelijk wilde Floris vegetarische gerechten alleen op bepaalde dagen aanbieden. Maar omdat de vegetarische gasten zo enthousiast zijn, besloot hij om het toch iedere dag te presenteren.

Creatieve gerechten

Een vegetarisch menu negen gangen lang spannend houden is geen sinecure. Een jaar lang heeft chefkok Floris Versluijs daarom geëxperimenteerd met structuren, smaken en producten. Een gerecht wordt meestal opgebouwd rond een stuk vlees of vis, iets wat hij daarbij volledig moest loslaten. Floris: “Het is lastig om een spanningsboog aan te brengen in een vegetarisch gerecht en je hebt veel ervaring en productkennis nodig om er iets moois van te maken. Structuur is van groot belang in een spannend gerecht. Ik kan nu van een knolselderij zeven verschillende structuren maken, maar het kostte tijd voor ik dat onder de knie had.”

Drank (of niet)

In de keuken van Floris is een bijzondere eetgelegenheid zonder menu of wijnkaart voor mensen die ervan houden zich te laten verrassen. Ook bijzonder: voor wie geen alcohol wil of mag drinken tijdens de maaltijd, serveert In de keuken van Floris een saparrangement dat volledig is aangepast op de gerechten. De helft van de sappen is huisgemaakt, de andere helft zijn biologisch dynamische dranken.

In de Keuken van Floris zit op de Honingerdijk 259 in Rotterdam. Meer info staat op de website.