Het playbacken van “B” is zo erg nog niet

23-01-2013 15:00

Enthousiasme over Beyoncé’s optreden bij de inauguratie van president Obama kon al gauw getemperd worden. Wat bleek: Ms. Knowles stond daar een knap staaltje te playbacken. Schandalig, vindt u ook niet? Maar, de zangeres is niet de enige die zich hieraan schuldig maakt. Deze zangeressen gingen haar voor, met ieder hun playbackmanieren.

Britney Spears

Het luchtzingen van La Spears wordt gekenmerkt door het overdreven articuleren, vooral bij de letter “L” . Brit playbackt 99 procent van de tijd, ook bij aanwezigheid van een “live band” en achtergrondzangers. Tegenwoordig krijgt ze versterking van autotune.

Jennifer Lopez

De vrouw met het beroemdste achterwerk ooit staat te boek als zangeres, danseres en actrice. Laat dat eerste maar weg. Al is mevrouw nog wél zo sympathiek om wat door de microfoon te blazen aan het eind van elk optreden.

Mariah Carey

Het vroegere vijf-octaven wonder is niet meer, maar bedient zich graag van de hedendaagse techniek. Mariah weet de regie qua playback trouwens in handen te houden, door live te combineren met vooraf ingezongen versies van haar optredens. Je weet immers maar nooit wanneer je stem “op” is…

Janet Jackson

Elk jaren tachtig-kind kan zich nog wel de retestrakke dansoptredens van deze Jackson-telg herinneren. En waarschijnlijk ook dat ze nimmer live zijn gezongen. Maar ze doet graag alsof: Microfoontje rechthangen, en zo nu en dan ritmisch met de heupen bewegen op haar plaats, in plaats van meedoen met de dansers.

Ashlee Simpson

Weten jullie nog wie dat is? Hint: Saturday Night Live. Truc: “Mijn band zette het verkeerde nummer in.”